Psykologen: – Ja, angsten er så «motherfucking ekte»

Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen. FOTO: PRIVAT/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

KOMMENTAR: – Men slapp helt av kjære hjerne, og du også «styggen på ryggen.» Dette skal gå bra!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.04.2018 kl 09:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Med å ha en god relasjon til seg selv, mener jeg at man har en evne til å gi seg selv slækk når tankene man har er i overkant strenge mot en selv.

En gang møtte jeg en person som hadde en god relasjon til seg selv. Han fortalte meg om en gang han rotet det skikkelig til på jobben sin. Han skulle holde et innlegg på et styremøte, og han hadde helt glemt at han skulle det. Da han ble bedt om å legge frem det han hadde forberedt, ble han tatt helt på sengen. Han valgte imidlertid å late som om han hadde forberedt seg og snakket i vei.

Ingen forsto særlig mye av det han sa, og styreleder avsluttet innlegget til styremedlemmet og sa at de fikk ta det opp igjen på neste styremøte - med bedre forberedelser.

På kvelden sa personen til seg selv:

– Jeg er helt rå jeg! Møtet gikk ikke bra i dag, men her sitter jeg og koser meg og slapper av, fordi jeg vet at det går bedre igjen senere. Jeg skulle ønske at jeg hadde sagt at jeg hadde glemt å forberede meg, men sånn kan det jo gå noen ganger. Kan ikke regne med at man gjør det som er riktig hver gang heller. Nå skal jeg hvile.

Et eksempel på en mer streng relasjon til seg kommer fra en person som hadde kjørt opp for å ta lappen. Hun strøk. Etter at hun hadde strøket sa hun til seg selv:

– Jeg kommer aldri til å klare å ta lappen. Jeg skammer meg. Dette er en krise. Det var bra jeg ikke fortalte til noen at jeg skulle kjøre opp. Jeg blir aldri god nok.

En person som har en streng relasjon til seg selv er hardere mot seg selv, enn en person som har en mykere relasjon til seg selv.

OnklP kaller de negative tankene i et menneskes indre for Styggen på ryggen. I låta om Styggen på ryggen forklarer han hvordan disse tankene skaper følelsen av frykt:

– Angsten er så motherfucking ekte!

Synger han. Med det mener han antakelig at de negative katastrofetankene virker så sanne, at de dermed gjør at man blir redd av innholdet i tankene. Jeg er motherfucking helt enig med OnklP. Det er som om man bare må tro på de negative tankene i sitt indre fordi man sier de jo til seg selv. Blir man redd så er man redd. Slik påpeker OnklP det og slik er det.

Men hør nå: Et menneske som har en god relasjon til seg selv har utviklet en viss psykologisk fleksibilitet i sitt indre i måten denne forholder seg til tankene sine på. Selv om tankene til en person som strøk ved oppkjøring til førerkort sier at hun ikke er god nok, så trenger ikke det å være helt sant. Hvis tankene sier til henne at hun aldri kommer til å klare å ta lappen etter at hun strøk, så trenger ikke det å være helt sant heller.

Det å arbeide med sin egen relasjon til seg selv handler om å bli kjent med hva tankene pleier å lage av skumle selvdevaluerende konklusjoner, og så prøve å møte de på sammen måte som man møter en god venn eller et lite barn som er redd.

Her er hva du kan si til de vonde tankene dine:

– Jeg hører hva du sier. Jeg forstår at du er redd. Men ta det helt med ro. Jeg skal ta hånd om dette. Selv om jeg ikke fikk lappen i dag skjønner du, så betyr ikke det at jeg er et dårlig menneske. Det betyr heller ikke at jeg aldri kommer til å klare å ta lappen. Om ett år er alt i orden.

Slapp helt av kjære hjerne og du også kjære styggen på ryggen, dette går bra til slutt.

Start utviklingen av en bedre relasjon til deg selv i dag. Det tar litt tid, men om en stund så bli du mild som et lam mot deg selv.

Får du det ikke til i dag, så dår du det til i morgen

Ha det så bra som mulig

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog, Nordre Aker

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsens spalte i Nordre Aker Budstikke her:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse