500 år siden Reformasjonen: – Jeg sender i dag en spesiell hilsen og takk til dem som gjenfinner gamle ferdselsveier

Gjengrodde stier kan også være kulturminner. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA/ILLUSTRASJON

– Vi som bor innerst i hovedstaden er så heldige å ha fått en fantastisk flott «jubileumsgave» - gamle ferdselsårer gjennom Nordmarka er blitt gjenfunnet og publisert av Maridalens Venner.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2017 kl 13:32

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

At Martin Luther 31. oktober 1537 med en hammer bokstavlig talt slo fast at det var feil å kunne kjøpe seg fri fra synder med avlat, vet veldig mange å sette pris på.

I dag feires derfor 500 årsdagen for Reformasjonen i kirken. Men det er også en svært viktig merkedag å minnes utenfor kirken, for fra i dag er det lett å huske at alle kulturminner i Norge som er eldre enn 500 år er automatisk fredet! Det er fordi Kulturminneloven har en klokkeklar forankring i Reformasjonen.

Derfor er det på sin plass nasjonalt og lokalt å sende en gratulasjonshilsen også til oss som er opptatt av å ta godt vare på minner fra fortiden. Vi bør takke for at lovverket er så raust at det gir automatisk beskyttelse av alle kulturminner. Ikke bare gamle hus og gjenstander, men også slikt som gamle ferdselsveier. Det siste er det mange som antakelig ikke er klar over. 

Derfor sender jeg i dag en spesiell hilsen og takk til dem som gjenfinner gamle ferdselsveier! Vi som bor innerst i hovedstaden er så heldige å ha fått en fantastisk flott «jubileumsgave» i og med at gamle ferdselsårer gjennom Nordmarka er blitt gjenfunnet og publisert av Maridalens Venner.

På venneforeningens hjemmeside ligger årboka for 2017 tilgjengelig. Takk til stifinner og forfatter Ståle Pinslie og venneforeningen for et fantastisk flott arbeide. Dere har bokstavlig talt gått foran med et godt eksempel: offentliggjort funnene digitalt på nettet.

Til forskjell fra andre kulturminner ønsker dere sterk slitasje på de stiene som er gjenfunnet. Som Luther må det forventes både bifall og motstand. Det viktigste er å få alle funn eldre enn 500 år dokumentert og registrert i databasen Askeladden slik at de er lett synlige når planer lages. 

Gratulerer med dagen og God tur - også på gjengrodde stier.

Stein Øberg
Grefsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse