Julen er løs

nn Det vil si, handelsstanden begynte å henge å opp julepynt allerede da oktober ebbet ut. Nå er det i gang over hele linjen. Julegavetips til far inn...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.12.2008 kl 11:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
nn Det vil si, handelsstanden begynte å henge å opp julepynt allerede da oktober ebbet ut. Nå er det i gang over hele linjen. Julegavetips til far inneholdende slagdrill til halv pris, og til mor en beautypakke på nærmeste hudpleiesalong. I lunsjen på hver eneste arbeidsplass er det kommende – eller nylig avholdte – julebordet et tilbakevendende samtaleemne. Og de yngste rundt bordet med ennå ferske boliglån rundt nakken, bekymrer seg litt over hvordan de skal få råd til julegavene.

nn Men denne julestria blir kanskje litt annerledes enn de foregående årene? De siste årene har handelsstanden gnidd seg i hendene foran måneden vi nå har gått inn i. Vi har bekymringsløst handlet julegaver for enorme summer. I år går antakelig handelsnæringen inn i julestria med en bekymret mine, selv om de uttaler at de kjører med samme budsjetter som i fjor. Finanskrisen sender signaler som sannsynligvis gjør at VISA-kortet ikke sitter like løst som før. Selv om vi egentlig ikke har fått så mye dårligere råd enn i fjor. Men pengebruk handler mye om psykologi. Og kanskje har vi godt av å slippe å trylle frem de mest fantastiske julegavene til de som har alt fra før.

nn Vi har det materielt bra i vår del av byen. Men en del gruer seg til julen. Ganske enkelt fordi de ikke har noen å dele den med. Røde Kors, frivillighetssentraler og menigheter er i gang med sine forberedelser. De inviterer til julemiddager, sosialt samvær, henter, bringer og planlegger besøk til dem som sitter alene i julen. Og dem er det flere av enn vi tror. Mange mennesker velger å bruke deler av julen for andre. Enten ved å hjelpe til ved arrangementer, ved kjøring eller rett og slett ved å stikke innom en ensom sjel som sårt savner en pratestund. For oss som har alt fra før, er det lett å glemme hvordan det er å mangle noe i julen. De frivillige institusjonene gjør, og vil gjøre, en prisverdig innsats i tiden som kommer. Og de tar gjerne imot nye hjelpende sjeler. Som deg. Heldigvis kan ikke en finanskrise hindre oss fra å gi omtanke.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse