KOMMENTAR: Å være forelska

Yngve Kveine vokste opp i Groruddalen, og på 80- og 90-tallet var de fra Grefsen/Kjelsås noen man holdt deg unna. I dag er han i ferd med å utvikle ekte kjærlighet — til Kjelsås! FOTO: PRIVAT

Det sies at en gjennomsnittlig forelskelse varer i cirka et år. Som nyinnflytta på Kjelsås opplever jeg en begeistring jeg håper vil vare mye lengre enn det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.01.2015 kl 16:39

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Yngve Kveine

Debutromanen til Yngve Kveine er en tekst med trøkk fra Oslo øst på åtti- og nittitallet, hele tiden med lyden av «Jokke & Valentinerne» som musikalsk bakteppe. Morsom. Rå. Rørende.

Ingvar Ambjørnsen

For det er lett å la seg forføre. Både av området som rommer så mange kvaliteter og vennlige mennesker som vandrer rundt i gatene. Da jeg denne sommeren, svett av pappesker og flyttelass, kunne hive barna og meg selv ut i den svalende Akerselva, kjente jeg på gleden av å ha havna på et fint sted.

Men opprinnelig er jeg altså østkantgutt. Oppvokst på Linderud på 80- og 90-tallet. Og ganske så opptatt av retningen byen vår er i ferd med å ta. Dette engasjementet har blant annet resulterte i min nyutgitte roman, «Lyden av asfalt», som er en usminka oppvekstroman fra Oslo øst, med Jokke & Valentinerne som musikalsk bakteppe.

I boka beskriver jeg en tid med begrenset kontakt mellom øst og vest der skillelinjene var krystallklare, og man gjorde sitt beste for å unngå hverandre.

I romanen skildrer jeg hvordan gutta fra Groruddalen så på Grefsen/Kjelsås som et sted der rikingene bodde. Ungdom som på mange måter ligna på oss selv, men som likevel var bedre stilt.

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Når gutta blei
eldre, og avstandene mindre, smelta livene deres i større grad sammen. Noe som førte til forbrødring med øl i kjellerstuer og sydenturer til varmere land. Alltid med guden, Joachim Nielsen, på høyttalerne.

LES OGSÅ: Yngve Kveine: – Jokke var vår gud

Og selv om jeg elsker Groruddalen, og hjertet mitt banker for denne delen av byen, handlet min egen families valg om å ikke bare tråkke opp gamle spor, men å gjøre noe nytt her i livet.

Her om dagen traff jeg en gammel Kjelsås-kompis og spurte ham om hva som egentlig er greia med området? Svaret kom raskt og kontant: «Vi som har vokst opp her, føler en sterk samhørighet fordi vi på mange måter ikke passa inn andre steder. Vi var ikke østkant, og i hvert fall ikke vestkant, og måtte skape vår egen greie.»

Og mens han snakka, så jeg for meg en boble. En passe stor boble nord i byen. Med jordnære folk som hilser på gata, og ikke tar seg selv så altfor høytidelig. Akkurat slik jeg kjenner livet fra oppveksten min på Linderud.

For valg av bosted handler om identitet. Og valgene en tar påvirker både en selv og ikke minst barna.

I så måte føles dette valget som å ha kommet hjem. Forelskelsen vil nok roe seg, men kanskje går den over i noe som er like fint. Nemlig ekte kjærlighet.

Yngve Kveine
Forfatter, aktuell med «Lyden av asfalt»

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

LES OGSÅ:

Ungdom ønsker seg frukt og utendørs treningsapparater

«Nordre Aker Budstikke er ikke død!»

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse