Kongelig pause

Helgen var en opplevelse med meget blandede følelser. Rent sportslig synes jeg det var usedvanlig trist, og da tenker jeg primært på Lyn, Røas damelag...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.10.2008 kl 10:40

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Helgen var en opplevelse med meget blandede følelser. Rent sportslig synes jeg det var usedvanlig trist, og da tenker jeg primært på Lyn, Røas damelag, og selvfølgelig Leeds United.

På Ullevaal presterte Lyn nesten årsverste, og feilpasningene var like mange som det var tilskuere på tribunen. Sånn er det nå en gang med fotball, og jeg er helt sikker på at dette snur på søndag, og at vi får en kanonkamp borte mot bunnlaget fra Hamar.

Røas jenter gikk til kampen hjemme mot Team Strømmen som skyhøye favoritter i alles hoder, også kanskje sine egne, og ble straffet hardt. Det var en mann som visste hvor tøft dette kom til å bli på forhånd, nemlig Røas daglige leder, som mener Team Strømmen kanskje er det beste damelaget i Norge for tiden. Vel, en bedre påminnelse til Røa-jentene om at de ikke er uslåelige kunne neppe komme, og nå regner jeg med at motivasjonen før cupfinalen er helt topp.

Da var det hyggelig å kunne sitte i et rom fullt av vinnere lørdag kveld. Da markerte Lyns doble vinnere fra 1968 at det er 40 år siden sist klubben tok en tittel. Anledningen ble feiret på Ullevaal Stadion med representanter fra NFF, dommerstaben, Lyns ledelse, Vålerenga, Frigg, Skeid, Rosenborg, Strømsgodset og Fredrikstad til stede, og dette var en strålende kveld der røverhistoriene kom hyppig.

Den historien som vekket aller mest latter, må jeg nesten forsøke å gjenfortelle, i den grad det er mulig å følge den legendariske dommeren Henry Øberg som historieforteller.

Som ung og urutinert dommer skulle Øberg i 1968 dømme en kamp mellom Lyn og Rosenborg i cupfinalen, og før kampen var han usedvanlig nervøs. På den tiden gikk ikke dommerne ut sammen med spillerne, men ventet til spillerne var ute på banen før de gikk inn. Mens Øberg stod i spillertunnelen og ventet på å løpe ut på banen, så han til sin store overraskelse og skrekk at Hans Majestet Kong Olav kom forbi han.

Kongen så Øberg rett i øynene og ønsket lykke til, noe dommeren takket høflig for. Så snudde Hans Majestet seg til Øberg og kom med følgende kommentar:

– Og Øberg, ikke glem at jeg er fra Oslo og heier på Lyn.

Dette sa den norske kongen til en nervøs dommer fra landet.

Øberg stod stiv av skrekk før han kort repliserte.

– Kongen befaler.

Øberg var kjent i Norge for å være blant de beste dommerne, og myten forteller om en dommer med stor fotballforståelse som alltid hadde en god kommentar på lur til kjepphøye spillere.

Lørdag fikk han trampeklapp for sin innsats for norsk fotball av hele klubben.

Det tror jeg neppe mange av dagens dommere kommer til å få.

Ha en strålende helg, og heia Lyn.

Joachim Westher Andersen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse