ANNONSE
Annonse

«Kuttet rammer ikke folkehøgskolenes kjernevirksomhet»

Høyre-politiker Mathilde Tybring-Gjedde (t.h.) mener regjeringens budsjettforslag ikke vil ramme folkehøgskolenes tilbud til ungdom, slik som ved Rønningen på Kjelsås. På bildet til venstre er Rønningen-rektor Svein Harsten, Venstre-politiker Monica Tjelmeland, og Rønningen-stipendiat Aurora Ø. Monrad. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP / PRIVAT

MENINGER: Folkehøgskoler er verdifullt for mange unge voksne. Derfor kutter vi ikke i helårslinjene på folkehøgskolene!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.10.2017 kl 12:03

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Folkehøgskolene får 821 millioner kroner for å oppfylle sitt primære samfunnsoppdrag: Å tilby et godt alternativt år for unge voksne og ungdom som ønsker noe annet.

Året på folkehøgskole er verdifullt for mange, og det er en god arena for egenutvikling, dannelse og kultur. Derfor bevilger vi store summer til helårslinjene på folkehøgskolene. De har faktisk blitt styrket økonomisk de siste årene.

Nå foreslår regjeringen å gjøre noen endringer. Vi foreslår å redusere tilskuddet til kortkurs med 25 millioner kroner. Videre foreslår vi å redusere retten til studiestøtte fra Lånekassen fra to år til ett år.

Kortkurs er kurs folkehøgskolene tilbyr som varer i alt fra 2 dager til 94 dager. Det er for eksempel kurs i linedance, meditasjon, håndarbeid, sang og kulturreiser. Med andre ord, tilbud som er utenfor folkehøgskolenes kjernevirksomhet.

Over 50% av de som deltar på kortkurs er over 50 år. 35% av de som deltar på kortkurs er over 61 år. De tilhører den mest kjøpesterke gruppen i samfunnet. Høyre mener det er rimelig at godt voksne betaler noe mer for kortkurs slik at vi i stedet kan bruke pengene på barn og unge som trenger det mest i utdanningssystemet.

Med andre ord, kuttet på 25 millioner kroner vil ikke ramme de gode helårlige linjene som Rønningen tilbyr til ungdom.

Mathilde Tybring-Gjedde
Stortingsrepresentant for Oslo Høyre

LES BAKGRUNN:

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse