LEDER: Russ i buss

Disse jentene skal feire russetiden i buss. FOTO: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Avisen mener:

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.04.2010 kl 12:41

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

LEDER: Det er snart den tiden på året igjen. Den tiden hvor 12 års skolegang skal avsluttes. Kjekk og frisk ungdom klarer nesten ikke å vente til de kan slippe seg løs i en hektisk maimåned. Antakeligvis har de hatt russefeiringen i bakhodet siden 1. klasse på videregående. I løpet av disse årene har de observert sine eldre skolekamerater ta på seg kjeledressene. Noen ganger i frykt over hvem som blir offer for et eller annet knutekrav. Men mest med misunnelse, og en lengsel til når deres tid kommer. Alt ispedd fantastiske russehistorier fra en storebror eller en eldre kamerat.

NOMINER DIN BUSS TIL VÅR RUSSEBUSSKÅRING!

Nå er deres tur endelig kommet. I disse dager pågår det hektiske forberedelser. Allerede er det svidd av flere tusen kroner på russeutstyr. Russekort av ulik litterær kvalitet er levert fra trykkeriet og venter på å bli delt ut til småbarn. Og kanskje en og annen sjokkert tante på Toten.

Her i Oslo er russebussene det fremste symbolet på feiringen. Hos de litt eldre i redaksjonen var russebusser noe som våre mest gale medrusser holdt på med. Nå er russebussen blitt en selvfølgelighet. Brukte busser javel, men det siste året er de blitt påkostet mye utstyr. Lyd og fasiliteter er stikkord. Målet er oppmerksomhet, heder og ære. 

Et like sikkert vårtegn som russen, er de som irriterer seg over dem. De irriterer seg over lydnivå og utagerende oppførsel fra passasjerene i bussene. Folk som vokste opp i et langt mer nøysomt samfunn, rister på hodet av pengene som brennes av. Enkelte drar det så langt at de mener det er et symbol på en sløsende og uansvarlig generasjon. Oss nevnte eldre ville neppe ha spyttet inn 50.000 eller 100.000 kroner på et tidsbegrenset bilprosjekt sammen med en gjeng venner. Men så er vi da heller ikke russ. Men vi bruker gjerne en tilsvarende sum på et boblebad på terrassen.

Om dette er fornuftig pengebruk – og oppførsel – kan diskuteres. Men det som er sikkert er at dette er et samarbeidsprosjekt for unge mennesker. Unge som vil ha et minne for livet. Noe de skapte sammen og hadde det fantastisk gøy med. I forhold til de livsfarlige varebilene vi kjørte med, er disse bussene tryggere. Med innleid sjåfør kommer man frem til festen i god behold.

God feiring!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse