Lofoten og Vesterålen – det angår også oss

Natur og Ungdoms Sommerleir mot oljeboring som arrangeres første uka i august, samlet rekordmange ungdom fra hele landet. Hva får ungdom fra Oslo, Kon...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Natur og Ungdoms Sommerleir mot oljeboring som arrangeres første uka i august, samlet rekordmange ungdom fra hele landet. Hva får ungdom fra Oslo, Kongsberg og Kristiansand til å engasjere seg i denne kampen? Til å stå på stand rundt om i landet og samle underskrifter mot oljeboring? Og burde ikke nordlendingene selv få avgjøre spørsmålet om oljeboring, uten særlig innblanding fra Natur og Ungdoms 6400 medlemmer?

Slaget om Lofoten og Vesterålen er det viktigste miljøslaget i Norge på lang tid. Mens verden trues av både klimakrise og matvarekrise, vil oljeindustrien inn i fødestua til verdens siste robuste torskebestand for å pumpe opp mer klimaforurensing. I havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen står miljøet og de fornybare næringene på den ene sida, og forurensing og oljeindustri på den andre.

Vi står ved et veiskille. Skal Norge og resten av den rike delen av verden fortsatt jage etter de fossile ressursene, eller skal vi satse på å ta vare på og videreutvikle de fornybare ressursene våre?

Oljeindustrien forurenser mer enn noen andre i Norge, og utslippene deres er nesten doblet siden 1990. Norge eksporterer store mengder klimaforurensing til resten av verden. Samtidig sier FNs klimapanel at verdens klimagassutslipp må kuttes med opp mot 85 prosent innen 2050. Hvis klimaproblemet skal løses, må noen ta ansvar for å bremse produksjonen av fossil energi. Hvis ikke Norge, hvem? Hvis ikke nå, når?

Oljeforkjemperne vil gjerne ha det til at det bare er søringer og romantikere som ikke vil slippe oljeindustrien til. Det er feil. Engasjementet for en oljefri kyst er stort også i nord, blant fiskere, reiselivsbransje og annen lokalbefolkning. Men også vi må engasjere oss! Dimensjonene her er alt for store til at spørsmålet om oljeboring i nord utelukkende kan avgjøres på kaia i Svolvær. At oljespørsmålet får oppmerksomhet også i internasjonal media, sier sitt. Dette angår oss alle. Så vi kommer til å fortsette å samle underskrifter. Vi kommer fortsatt til å blande oss og å bry oss. Og jubelen kommer til å stå i taket hos Natur og Ungdom i både Oslo, Kongsberg og Kristiansand når regjeringen i 2010 sier nei til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Ingrid Rønning Strand

Kjelsås

Leder i Oslo Natur og Ungdom

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...