Lyns største legger opp

Det er med et visst vemod jeg tar fatt på denne ukens corner, for sentralt i dag står Tommy Berntsens avskjed med toppfotballen. Flere aviser og tv ko...

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Det er med et visst vemod jeg tar fatt på denne ukens corner, for sentralt i dag står Tommy Berntsens avskjed med toppfotballen. Flere aviser og tv kommer ganske sikkert til å hylle mannen med over 180 kamper for Lyn, og langt over 200 kamper i Tippeligaen i løpet av uken og det med rette. Mannen er bygget av noen annet enn de fleste jeg har møtt, noe han bevist gang på gang i Lyn-drakten.

Jeg stiftet for første gang bekjentskap med Tommy da jeg bodde i England. Året var 2001, og han hadde akkurat signert for Lyn etter at proffeventyret i Eintracht Frankfurt var slutt. En mildt sagt oppsiktsvekkende overgang ettersom Berntsen var LSK-mann med spilletid i Vålerenga. Nå skulle han til Lyn. Jeg husker jeg tenkte at jeg var glad for at en sånn spiller hadde valgt Lyn, men tippet han var der utelukkende på grunn av penga, og ville være ute av døren innen to til tre år.

Så feil kan man altså ta.

Mannen er definisjonen på jernvilje, og han har en yrkesstolthet og ærgjerrighet de fleste mennesker kan misunne han. I 2003 stod Lyn på randen av nedrykk, og avisene hadde avskrevet oss for lengst. Hva skjedde? Tommy påtok seg ansvaret med å redde klubben som midlertidig trener ut sesongen, og jammen klarte han det ikke. Det krever ganske mye av et menneske å være både trener og spiller, og de færreste klarer det. Se bare på Martin Andresen. Alt gikk skeis da han var i dobbeltrollen, nå som han har gitt seg går ting så mye bedre.

Tommy mestret begge rollene, og Lyn overlevde i 2003.

Han var midtstopper sammen med Steven Lustu og utgjorde et av de beste midtstopperparene norsk Tippeliga noensinne har sett. I 2005 var de svært sentrale da Lyn tok bronse og kun slapp inn 21 mål på 26 kamper. Det står litt i kontrast til dagens 54 innslupne.

Så kom den personlige motgangen i 2006. Han ble skadet og nesten alle avskrev han som fotballspiller. Når miljøet rundt deg, aviser og alle lags supporter skriver at dette var slutten for gamle Berntsen, er det ganske enkelt å si seg. Like enkelt er det ikke å bite tenna sammen og gi flatt jern for å komme tilbake, men det var nettopp dette han gjorde. Han skulle tilbake, og han skulle bevise for alle besserwisserne at han kunne klare det. Særlig skulle han bevise det ovenfor legen som fortalte han at han var ferdig som fotballspiller. Det året spilte han 4 kamper for Lyn. Så kom 2007, og han spilte 14 kamper, og i 2008 fikk han 24. Tommy Berntsen hadde klart et usannsynlig comeback, og han kan takke et vannvittig vinnerinstinkt, en stahet og yrkesstoltheten sin for at han klarte det. Ja, også denne legen som sa til han: - Tommy, du spiller aldri fotball igjen.

Kjære Lyn-venner. Søndag møtes Lyn og Fredrikstad på Ullevaal Stadion, i det som må kunne betegnes som en klassiker i norsk fotball, men som dessverre er en kamp mellom to lag som har hatt en dårlig sesong. Det har vi alle erkjent for lengst. Viktigere er det at det er Tommy Berntsen siste kamp som Lyn-spiller på toppnivå noensinne. Han har bestemt seg for at nok er nok, og at han ønsker å forfølge karrieren som trener fremfor som spiller.

Jeg håper derfor alle som har hatt glede av hans prestasjoner på banen som Lyn-spiller gjennom de siste ni årene finner det betimelig å stille opp på søndag og gi han en verdig hyllest. I min bok er han den største siden heltene fra 60-tallet, og det skal bli problematisk å holde tårene tilbake når han vinker til Bastionen en siste gang som spiller. For da er definitivt en æra i vår stolte klubb over.

Søndag tar vi farvel med Tippeligaen, søndag tar vi ganske sikkert farvel med Ullevaal Stadion for denne gang, og på søndag tar vi farvel med den største spilleren i Lyns moderne historie.

For nå skal han begynne sin karriere som trener.

I Lyn.

Vi ses på søndag.

Joachim Westher Andersen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse