Mestring er rehabilitering

LHL definerer rehabilitering som å bedre og bevare menneskers funksjonsnivå. Mangelen på rehabiliteringstilbud fører til at mange kronisk syke og funk...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.05.2006 kl 09:32

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
LHL definerer rehabilitering som å bedre og bevare menneskers funksjonsnivå. Mangelen på rehabiliteringstilbud fører til at mange kronisk syke og funksjonshemmete får dårligere mulighet til å leve et aktivt liv. Høyere levealder og medisinske framskritt øker naturlig nok behovet for mer penger til rehabilitering. Hvis Regjeringen skal oppfylle sine intensjoner om et inkluderende arbeidsliv, må planene også gå hånd i hanske med nok bevilgninger til rehabilitering og oppfølging til folk som trenger det. Noen ukers klinikkopphold er vel og bra. Men den største utfordringen kan bli i hverdagen, hjemme hos seg selv - på egen hånd. Alle har ikke familie og venner til å støtte opp om en aktiv rehabilitering. Vi vet jo alle hvor vanskelig det kan være for helt friske mennesker å komme seg ut i aktivitet, og opp av sofaen. Da kan vi forestille oss hvor tøft det kan være etter en alvorlig sykdom, og kroppen er slapp og ganske satt ut. Derfor må oppfølgingen fortsette også etter utskriving fra sykehus og klinikker. For noen kanskje hele livet.

Hvert lille skritt handler om mestring - og mestring er rehabilitering. Rehabilitering handler om mye - ikke bare om fysisk trim. Det sosiale er vel så viktig. Isolasjon og ensomhet gjør sjelden noe bedre. Den glade spesialtrim-gjengen fra Idrettshøyskolen som Nordre Aker Budstikke skriver om denne uken, er et godt eksempel på den gode miksen mellom det sosiale og fysisk aktivitet. Da er det trist å høre om ventelistene på den organiserte hjertetrimmen i regi av Ullevål sykehus, som heller ikke er gratis. Må det være slik? Kan vi ikke gjøre det enkelt - slik LHL foreslår? La ildsjelene som ønsker å dra i gang spesialtilpasset trim i hvert fall få låne gratis lokaler av kommunen!

LHL er nå lei av å vente. De skal sette rehabilitering på dagsorden, med blant annet en landsomfattende underskriftskampanje. I tillegg har byrådet komme på banen. De har tatt på seg jobben med å kartlegge de forskjellige bydelstilbudene om rehabilitering. Det kan være en starten på et samarbeid om en mer verdig rehabilitering av alvorlig syke - i hvert fall i Oslo. Et tilfredsstillende rehabiliteringstilbud må etter hvert gi samfunnet et sluttregnskap som kommer ut i pluss - med renter!

Kan vi ikke gjøre det enkelt - slik LHL foreslår?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse