Nå kan Fatima (14) se skoletavlen

SE – SÅ STOLT: Fatima lyste opp da hun fikk briller som gjorde at hun endelig kunne se hva som ble skrevet på skoletavlen. Tusen takk til en brillegiver fra Norge! FOTO: Morten Bendiksen

BRILLEBLOGGEN: Høy minusstyrke gjorde det ekstremt vanskelig for Fatima å følge undervisningen på skolen. Med et sterkt handikappet syn, kom hun for å få hjelp av optikerteamet fra Norge.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

For tredje gang blogger Philip Reiler fra Grefsen om sine opplevelser i løpet av den ukeslange Eyecampen i Tanzania. Reiler er PR-sjef i optikerkjeden Specsavers, som har reist til Tanzania med briller som er donert fra Norge. Eyecamp er en del av optikerkjedens humanitære prosjekt «Gi syn til Tanzania».

DAG 5

Etter å ha flyttet eyecampen fra Mahonda til Chwaka – nordøst på Zanzibar - ble vi møtt med mange personer med store avvik i synsstyrker. Vi var forberedt på dette, og derfor hadde vi med briller med høye minus- og pluss-styrker. En stund funderte vi på om på det ville være bruk for disse brillene. Men det viste seg absolutt å være verdt den ekstra bagasjekvoten å medbringe disse brillene.

Fatima (14) kom frem til «brillestasjonen» etter å ha å vært gjennom en synstest som viste minus 8,5. Hele Specsavers-teamet satte sin ære i å finne frem til riktig styrke på glassene, og da vi fant frem til briller med riktig glass, kjentes det ekstra meningsfylt. For med med så høy minusstyrke kan livet definitivt være en utfordring.

Se bildet større

OPTIKER-HELT: Bjørnar Alsvik har reist fra Specsavers Tromsø for å kunne bidra under årets «eyecamp». Han har nærmest pådratt seg liggesår etter mange timer i optiker-stolen på Zanzibar. Her tar han den innledende synstesten på Fatima. FOTO: Morten Bendiksen

I Tanzania vil et dårlig syn som oftest frata deg muligheten til en utdannelse eller en anstendig levevei. Med riktige briller får du en ny sjanse i livet. Og det var nettopp det som skjedde med Fatima. Jubelen sto derfor i taket da vi fant riktig brillestyrke til henne. Du kan jo selv tenke deg følelsen når du får synet på plass og kan se skikkelig. Ansiktet hennes lyste opp i et stort smil, og hun tvilholdt på brilleseddelen med styrkene beskrevet – svart på hvitt.

Slike opplevelser gir en ekstra stor motivasjon og det har vært flere slike spesielle «caser» som har blitt løst hver dag. Og det med et par briller som vi i Norge tar for gitt, men som dessverre er å regne som luksus for de fleste på Zanzibar og i resten av Tanzania.

Med briller fra Norge kan innbyggerne følge undervisningen på skolen eller skaffe seg et håndverk som gjør dem i stand til å brødfø familien. I tillegg er det gjenbruk av noe som ellers bare ville støvet ned i norske hjem. Det er tøft å innse at vi ikke kan hjelpe alle, men vi kan hjelpe noen, og for dem så utgjør dette nærmest en ny tidsregning – når synet er på plass.

Se bildet større

FOTO: Morten Bendiksen

BRILLEBLOGGEN 2018:

LES MER OM GI SYN TIL TANZANIA OG TIDLIGERE BRILLEBLOGGER HER!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse