Når er smertegrensen nådd?

 

Bydelsutvalget vedtok 11/12-08 et budsjett hvor vi ber de ansatte om det umulige. For stadig mindre penger skal de lage stadig bedre tjenester. De ska...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.12.2008 kl 12:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Bydelsutvalget vedtok 11/12-08 et budsjett hvor vi ber de ansatte om det umulige. For stadig mindre penger skal de lage stadig bedre tjenester. De skal ha færre ansatte og siden antall personer over 90 øker, så skal de sannsynligvis også hjelpe flere. Kvalitet koster sier vi ellers, hvis du betaler for en Fiat så får du ikke en Jaguar. Sånn er det i den offentlige omsorgen også.

Stortinget har laget en finansieringsordning for omsorgsboliger, den har eksistert lenge. Bergen og Trondheim har klart å utnytte denne og bygget omsorgsboliger med heldøgnsbemanning. Byrådet later som de har funnet opp noe nytt i omsorg +. Faktum er at de er 10 år på etterskudd. Frp kan tydeligvis ikke gjøre noe uten stykkprisfinansiering. Det sier alt om handlingslammelsen.

I slike boliger kan eldre mennesker være trygge og opprettholde sin helse lengre. Det skaper mindre etterspørsel etter sykehjemsplasser. I Oslo har vi i stede fått en negativ spiral. Eldre får gjentatte sykehusinnleggelser og korttidsplassene brukes til personer som burde hatt fast plass. Dette blokkerer igjen for nødvendige korttidsopphold både som avlastning for pårørende og for "å komme seg" etter sykdom.

Bydel Nordre Aker har hatt et "overforbruk" av sykehjemsplasser helt siden den ble opprette. Det betyr ikke at for mange gamle har sykehjemsplass, bare at vi bruker flere plasser enn vi har dekning for i budsjettet. Denne situasjonen fortsetter, vi har vedtatt at vi bare kan bruke 420 plasser i 2009, i hele fjor brukte vi 448 i gjennomsnitt. Ikke siden juni 2007 har vi vært nede i 420 plasser. Samtidig pålegger vi hjemmetjenesten "å kvitte seg" med 59 brukere.

For de som er kjent på Grefsen så foreslo BU gartneritomta til omsorgsboliger, men byrådet klarte ikke å handle. Det er blitt fine leiligheter der, men de gamle kan gå en tur forbi å tenke litt over hvorfor byrådet lot sjansen gå fra seg. Vi får nå jobbe for at vi får omsorgsboliger på Berg gård og Nordhagan slik bydelsadministrasjon ønsker.

Det er en statlig opptrappingsplan for psykiatri. Pasientene skal få hjelp i nærmiljøet og skal ikke lenger være i årevis på store institusjoner. Et av fokusområdene har vært å hjelpe barn og unge og barn i familier hvor voksne er syke. Det kommer øremerka midler til dette. En av våre store bekymringer er boliger til de som blir overført til oss. Også her har vi kuttet i 2 omganger, både i høst og også nå i budsjettet. De som rammes står neppe i kø for å protestere.

Det er kanskje ikke rett å være personlig i politikken, selv politikk handler om personer. I vinter ble kjæresten min alvorlig og kronisk syk. Når en slik krise kommer er det mye som skal ordnes og det er mange terskler å komme over. Frp tror kanskje det bare å lage nettbaserte tjenester, at det er enkelt å bestille en rullestol og få den hjem? Det er det ikke, det er en enorm psykisk terskel å komme over. Det er blant annet dette ergo/fysio tjenesten i bydelen driver med. De viser mennesker i krise at det finnes muligheter, du kan klare mer enn du tror og at hjelpemidler er akkurat hjelpemidler. De følger deg opp og tar det stegvis. Også denne tjenesten har vi kuttet i. Flertallet vil ikke engang ha stillingskuttene til politisk behandling, det er vel fordi det er mer behagelig at de forsvinner stille og rolig uten politisk bråk. Slik kan vi lukke øynene for realitetene bak budsjettet.

St Hans aften 2005 vedtok et samlet BU at nå var smertegrensen nådd. Den var vist ikke det allikevel.

Hanne Lyssand

Bydelspolitiker for SV

og 7. plass på SV's stortingsliste

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse