ANNONSE
Annonse

Kommentar:

«Norsk kvinnefotball scorer ikke hos mediene»

FRIGGS DAMELAG, hvor også forfatteren spiller, Ida Hansen Maltun er nummer 2 i første rekke, fra venstre. Foto: THERESE HOLMEN

Hva må til for at kvinnefotballen skal få oppmerksomheten den fortjener? Noen ganger lurer jeg på om eneste muligheten er at de spiller toppløse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.03.2015 kl 14:31

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Om jeg sier «norsk fotball», hva tenker du da? Mest sannsynlig går tankene dine til norsk herrefotball. Martin Ødegaard eller Joshua King er navn du kanskje tenker på? Hvorfor ikke navn på noen av de gode kvinnene på fotballandslaget?

TIPS NORDRE AKER BUDSTIKKE!

Mye av dette mener jeg er medienes skyld. Norsk kvinnefotball får på ingen måte den publisiteten de fortjener i norske medier.

Medienes feilprioriteringer

Hver dag og hver uke, er det en rekke sportslige begivenheter som skal få plass i avissidene. Journalistene vrir og vender på saker og layouter for å få plass til alt, særlig på papir. Som regel er det sakene med for eksempel Mats Møller Dæhli eller Martin Ødegaard som blir prioritert. Det er ofte slike forsider som selger best.

Jeg har sjekket i noen papiraviser. For eksempel i VG, så må man flere uker tilbake for å lese noe som helst om norsk kvinnefotball. Samtidig kan leserne daglig bli oppdatert på norsk herrefotball. Avisene vil selvfølgelig selge flest mulig aviser, og tjene mest mulig penger. Norsk kvinnefotball selger kanskje ikke like mye som herrefotball. Det er ikke noe galt i å ville tjene penger, men et sted går grensen. Herrefotball får side opp og side ned.

For hvor mye orker vi egentlig å lese om Martin Ødegaard?

Tenk litt over prioriteringen i avisen neste gang du leser den. For det er det det handler om, prioriteringer, og jeg synes avisene feilprioriterer når det gjelder norsk herrefotball i forhold til norsk kvinnefotball.

LES OGSÅ: Alexander Synstad: «Det er bare en idrettsklubb jeg kan styre min begeistring for»

Medienes ansvar

Som alle andre, har også journalister ansvar for den jobben de gjør. I følge Vær Varsom-plakatens punkt 1.2: «Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk». Pressen har ansvar for å speile mangfoldet.

De kvinnelige sportsjournalistene mener jeg bør føle et særlig ansvar for at kvinnene blir sett og hørt. Da tenker jeg spesielt på kvinnefotball og kvinnelandslaget.

De kvinnelige sportsjournalistene mener jeg bør føle et særlig ansvar for at kvinnene blir sett og hørt

I Aftenposten-sporten er det kun én kvinnelig journalist, mot fem mannlige. Mens i VG-sporten er det to kvinnelige, og hele 23 mannlige journalister. Det er ikke sikkert det hjelper at kvinnene tar ansvar, når flertallet i redaksjonen er menn. Som jeg tenker uansett mest sannsynlig skriver mest om menn.

Avisene skal oppdatere oss lesere. Jeg ønsker å lese mer om norsk kvinnefotball. Det holder faktisk ikke med en liten rute med scoringslisten fra kampen. Jeg vil ha fullt kampreferat - med bilde!

Greit – alle er kanskje ikke interessert i norsk kvinnefotball. Men gjør jobben deres og ta ansvaret; skriv og vis mer enn ingenting om norsk kvinnefotball. Det handler jo også om å vise fotballkvinnene respekt for det de driver med. Har avisene og media ellers egen reservasjonsrett mot kvinnefotball?

LES OGSÅ: Kaja Stabursvik: «Vasaloppet – ikke helt som planlagt...»

Mangler ikke talent

Det mangler i hvert fall ikke på talenter i norsk kvinnefotball. Det norske kvinnelandslaget har slått stornasjoner som USA og Tyskland, men sjelden får dette avisenes fulle oppmerksomhet.

Til sammenligning; Omtrent før hver eneste norske seriekamp, herrefotball, sitter det et panel og spekulerer i hva som vil skje før, under og etter kampen.

Det norske kvinnelandslaget har slått stornasjoner som USA og Tyskland, men sjelden får dette avisenes fulle oppmerksomhet

For eksempel i fjor sommer, da kvinnelandslaget skulle spille VM-kvalifiseringskamp mot Hellas, tror jeg ikke det var ett eneste panel som diskuterte og dekket kampen, ingen som spekulerte i forkant eller kommenterte i etterkant. Ingen reportere. Ingenting.

Kvinnelandslaget har gjort det bra over tid, og utvikler seg stadig. De hevder seg også i store mesterskap. Men ved flere store anledninger i norsk kvinnefotball og landslaget, virker det som om mediene har tatt ferie.

Oppgjøret

Jeg er veldig nysgjerrig på hva som må til for at kvinnefotball skal få den oppmerksomheten den fortjener. Noen ganger lurer jeg på om eneste muligheten for å få den oppmerksomheten kvinnefotballen fortjener, er at de spiller toppløse.

Ida Hansen Maltun (19)
Student ved Høgskolen i Oslo og Akershus,
Medier og kommunikasjon

Les flere meninger:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse