Kommentar: Oslo middelaldermuseum må realiseres

Utendørs arrangementer i Middelalderparken kan også gjøres til del av et middelaldermuseum i Oslo, slik Maridalsspillet har vært i Maridalen i over 40 år, skriver Dag Gaute Gaasemyr. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Utendørs arrangementer i Middelalderparken kan også gjøres til del av et middelaldermuseum i Oslo. Maridalsspillet som har vært arrangert i over 40 år har tatt opp temaer knyttet til middelalderen i Maridalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.04.2016 kl 16:42

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Oslo har en rik historie fra middelalderen som må tas vare på. På 1990- og 2000-tallet var det mye snakk om å bygge et museum i tilknytning til Middelalderparken i Gamlebyen, for å kunne formidle Oslos middelalderhistorie til befolkningen. Siden har det vært stille rundt denne saken. Med de senere års byutviklingsprosjekter i Bjørvika og på Sørenga, er det på tide å løfte ideen om middelaldermuseum i samme område fram i lyset igjen. Om få år vil det nye Munchmuseet og nytt hovedbibliotek se dagens lys i Bjørvika.

Ruinene i middelalderparken kan sammen med det gamle lokomotivverkstedet på Sørenga gi Oslos innbyggere og tilreisende et nytt museum basert på Oslos middelalderhistorie, og en tredje ny kulturinstitusjon i området Bjørvika/Sørenga. Slik vil det være mulig å skape en større museumsutstilling med for eksempel modeller av Oslo som by, bolighus, skip, og tilblivelsen av Akershus festning. I tillegg til innebygde korridorer som viser dagligliv og sentrale hendelser i Oslo i middelalderen, formidlet ved hjelp av audioguide.

Se bildet større

Ruinene i middelalderparken kan sammen med det gamle lokomotivverkstedet på Sørenga gi Oslos innbyggere og tilreisende et nytt museum basert på Oslos middelalderhistorie, skriver Gaasemyr. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

I flere europeiske hovedsteder, blant annet Stockholm, er et eget middelaldermuseum en del av museumstilbudet. Om noen år kan et nytt vikingtidsmuseum i tilknytning til Vikingskipsmuseet bli realisert på Bygdøy. Det er derfor på høy tid at Oslo også får et museum viet til byens middelalderhistorie, med hovedvekt på perioden 1000-1537. Nordre Aker Venstre er positive til dette.

Hvis Oslo får et middelaldermuseum, vil dette være en fin måte å gjenskape Oslo i middelalderen på for ung og gammel, nåværende og framtidige Osloborgere. Samtidig vil det kunne bli et positivt tilskudd til museumstilbudet i Oslo indre øst, og det kan etableres et kompetansesenter på middelalderhistorie i Oslo ved museet. Hvis Oslo middelaldermuseum fikk overført gjenstander fra Kulturhistorisk museum som stammer fra Oslo i middelalderen, vil dette kunne gi en helhetlig framstilling av Oslos middelalderhistorie. Et nytt middelaldermuseum må også sikre reetablering av det gamle Oslo torg, og forbindelse mellom dette og Middelalderparken.

Se bildet større

Maridalsspillet virkeliggjør Oslos middelalderhistorie, i og fra Maridalen. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ARKIVFOTO)

Utendørs arrangementer i Middelalderparken kan også gjøres til del av et middelaldermuseum i Oslo. Maridalsspillet som har vært arrangert i over 40 år har tatt opp temaer knyttet til middelalderen i Maridalen. Om lignende spill ble arrangert i Middelalderparken for å dramatisere Oslos historie i samme periode, vil dette sammen med resten av museets tilbud kunne gjøre et besøk ved Oslo middelaldermuseum til en rik kulturopplevelse. Samtidig vil museet være en god anledning til å ta vare på Oslos middelalderhistorie for ettertiden.

Dag Gaute Gaasemyr Styremedlem Nordre Aker Venstre

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Maridalsspillet 2015: Gripende drama fra Oslos fortid

Les mer av Dag Gaute Gaasemyr her!

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse