Overveldende

 

Det ser nokså beskjedent ut utenfra, nye Oset vannrenseanlegg. Det grå betongbygget og en stor port i fjellveggen avslører ikke så mye av det som befi...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.09.2008 kl 15:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Det ser nokså beskjedent ut utenfra, nye Oset vannrenseanlegg. Det grå betongbygget og en stor port i fjellveggen avslører ikke så mye av det som befinner seg på innsiden. For det var en opplevelse ikke alle forunt å komme inn i Oslovannets «storstue». 14.000 lastebillass – 140.000 kubikkmeter fjellmasse – er fjernet for å få plass til anlegget som skal forsyne størstedelen av Oslo med rent drikkevann.

Vi var et middels stort pressekorps som fulgte en svært stolt og fornøyd prosjektleder Jo Egil Sveen fra Vann- og avløpsetaten på guidet rundtur inne i det store anlegget. Rør, tanker, aggregater, sildrende vann og dype bassenger fyller de kolossale grottene. Med refleksvester, hjelm og vernesko lot vi oss imponere av hvor enormt dette er. Det var en surrealistisk følelse å tenke på at nå er vi langt inne i fjellet, og at alt dette vannet som omga oss i de forskjellige bassengene (for alt vannet så ikke like innbydende ut, noe var brunaktig og hadde skum på toppen) snart skal renne ut av springen hos hundretusenvis av Oslo-borgere. Positivt da, at anlegget opplevdes som like blankpolert og rent som et legekontor.

Oppvisningen i hallen var også noe for seg. Tankene løp med en gang til opplevelsesparker ala «Vikingeland», med dunkel belysning og eventyraktig musikk. Litt skuffende var det likevel at kronprinsen hastet seg gjennom åpningen. Han skrudde på kranen på scenen, og vips forsvant han sammen med de andre viktige gjestene på en privat rundtur i anlegget. Vi på sidelinjen hadde håpet å få noen ord fra den kongelige høyheten, og ikke minst svar på om han selv drikker mye vann.

For oss innbudte fra pressen, som fikk være to og en halv time inne i fjellet, var det paradoksalt nok ikke et eneste vannglass å oppdrive. Det var rart å gå inne i et kjempestort vannrenseanlegg og føle at man er i ørkenen – totalt dehydrert. For da vi omsider så sollyset igjen, er det jo litt flaut å innrømme at jeg slukket tørsten med en slurk flaskevann som sto i bilen. I alle fall bør jo slikt være unødvendig, nå som vi har fått tidenes reneste drikkevann, helt gratis.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse