På ferie med Matthew

Idyll på en av Floridas vakre strender tirsdag - men hvor lenge? FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

KOMMENTAR: Orkanen Matthew er forventet å nå Floridas østkyst om kort tid. Folk hamstrer, bensinstasjoner tømmes for bensin, skoler stenges, mulig evakuering, og non stop-breaking news på TV. Men skal vi turister foreta oss? spør Nordre Aker Budstikke-journalisten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.10.2016 kl 14:59

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Det er en noe uvirkelig situasjon å være i. Turister på høstferie i Florida. Nærmere bestemt i fredelige og vakre Boca Raton. Ikke langt unne Fort Lauderdale og litt lenger unna, Miami. Noen timer med bil lenger nord, Orlando.

Breaking news non stop forteller detaljert om hvordan orkanen Matthew nærmer seg USA og Florida. Han kommer snart.

De er nok vant til mye vær i Florida. For så sent som ute blant folk i går kveld, var det ikke nevneverdig tegn til verken panikk eller at folk snakket mye om det som skal skje.

Men, avstanden er stor fra en hyggelig middag ved vannkanten, til de non stop nyhetssendinger om hvordan Matthew nærmer seg USA. Han er sterk, han ødelegger og tar liv.

På nyhetene dukker også ord som "slight tornado threat" opp.

Se bildet større

Matthew nærmer seg Floridas østkyst. FOTO: SKJERMDUMP

Hva skjer når orkanen når Florida og oss?

Som over middels nysjerrig og journalist, så er det også spennende og nytt å få være midt oppe i en slik situasjon. For i Norge finnes jo ikke makan til vær. Men kanskje skal jeg få spise i meg de ordene senere i uka.

Folk hamstrer, bensinstasjoner tømmes for bensin, skoler stenges. Flyplasser stenger.Fem millioner mennesker er i orkanområdet. Det er hele Norge!

Det skal snart også tas stilling til det skal foretas evakuering i området. "Shelters" har også blitt etablert rundt omkring.

Men hva skal vi turister foreta oss? Vi har ikke bestilt ferietur gjennom noe reisebyrå, som legger lapper under hotelldørene om hva vi skal foreta oss?

Se bildet større

TV-kanalene forteller om orkanen Matthew - non stop. FOTO: SKJERMDUMP

- Stay inside!

Det er regel nummer en. Men går det greit å bo i 10. etasje? Skal vi handle inn mat på rommet? Kommer strømmen til å gå - blir vi sittende i mørket på et hotell i to - tre dager? Hva med stearinlys og fyrstikker?

Skal vi ta leiebilen og bare dra et sted - så langt bensinen rekker? Et sted hvor ikke Matthew når oss. Vestover - på andre siden?

Se bildet større

Stille og rolig tidlig morgen i Boca Raton onsdag morgen. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Skal vi hive oss på et fly nordover et sted, før flyplassene stenger?

Hvor lurt er det å kaste seg ut på en high way - for så å kanskje bli stående i lange køer, sammen med andre som har tenkt akkurat det samme? Innesperret i en bil med Matthew rundt på alle kanter.

Hotellet forteller høflig at de vil fikse ny booking til oss "et annet sted", hvis vi må evakuere. Ok - hvor da? Hvordan kommer vi oss dit?

Vi vet ikke. De vet ikke. Det blir snart familieråd. Så får vi se.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse