Pass på hverandre

Oslo har opplevd en dramatisk økning i antall voldtekter i juli. I snitt har det skjedd én voldtekt i døgnet i hovedstaden. Minst fem av voldtektene h...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.08.2006 kl 11:47

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Oslo har opplevd en dramatisk økning i antall voldtekter i juli. I snitt har det skjedd én voldtekt i døgnet i hovedstaden. Minst fem av voldtektene har vært overfallsvoldtekter.

Som en redaksjon bestående av fire kvinnelige journalister, føler vi et behov for å kommentere de mange voldtektene som har blitt begått og forsøkt begått i løpet av denne sommeren.

Da vi hørte om disse overgrepene ble vi først og fremst sinte. Det er ikke rettferdig at man som ung jente eller voksen kvinne skal føle seg uttrygg på kveldstid på vei hjem. Det er ikke rett at vi skal måtte ta forhåndsregler i vårt eget nabolag i frykt for å møte på noen som har alt fra gode intensjoner. Det er en avsporing å snakke om at vi kvinner må tenke over hvordan vi kler oss. Men det er et faktum at vi må være påpasselige.

Voldtekt er en særdeles alvorlig voldshandling som krenker offerets frihet til å bestemme over sin egen kropp. Konsekvensene en slik opplevelse kan ha for den enkelte kvinne er vanskelig å sette seg inn i for utenforstående.

Men voldtekt har en stor effekt også utover dette. Det skaper frykt hos andre, slik at også deres frihet berøres. Og det er det i dag mange kvinner som opplever. Vi er skremt. Men vi lar oss ikke knekke. "Ta natta tilbake" sa en gruppe mennesker etter en rekke overfallsvoldtekter i 1995. Dette slagordet oppfordret kvinner til å ikke la seg skremme bort fra å gå alene hjem på nattestid. Dette er et slagord vi lett kan stille oss bak.

Likevel er det viktig at vi oppfordrer til forsiktighet og ikke minst til at vi tar vare på hverandre. Politiet tror det kan gå fem voldtektsmenn løs som har overfalt tilfeldige ofre på gaten i Oslo. To av disse har slått til i vårt nærområde, derfor kommer vi med en oppfordring: Ta vare på hverandre!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse