Kommentar: Psykologen: Hjernen ljuger

– Ikke stol for mye på hva hjernen forteller deg, anbefaler psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen. FOTO: PRIVAT

– Vi tror på hjernen som spinner på at vi ikke er flinke nok, ser bra nok ut, ikke er tynne nok – vi burde være annerledes en det vi er. Men hjernen er enkel og tar mange dårlige og late snarveier, skriver psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.02.2016 kl 15:53

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
  • Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, bosatt i Nordre Aker og driver egen praksis på Grefsen. Han har tidligere yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil, og jobber også mot bedrifter. Skaun Knutsen er fast spaltist i Nordre Aker Budstikke. Du kan lese flere av hans tankevekkende innlegg her.

Jeg vil at du skal være litt forsiktig med hvordan du bruker innsiktene du får ved å lese dette. Både i forhold til deg selv og til andre. Målet er at du skal være mer bevisst i forhold til at du ikke alltid bør stole for mye på det hjernen din forteller deg.

I mitt virke som psykolog så observerer jeg en del. Jeg observerer andre for å se om jeg kan si noen ord som kan være til hjelp når folk er fanget i sin egen lidelse.

For eksempel ser jeg og hører jeg på normalt utseende og normalt flinke unge mennesker som forteller meg at de ikke er slanke nok eller at de ikke er flinke nok eller at de ikke er pene nok.

Andre ganger så ser jeg og hører jeg mennesker som forteller meg at jobben deres er så viktig at det er riktig at de jobber seg i hjel og forkaster alt for å løse oppgaven.

Noen ganger ser jeg og hører jeg mennesker som forteller meg at de ikke kan snakke med meg fordi det er installert kameraer for overvåking på mitt kontor.

Det siste kan være et utrykk for en psykose eller en brist i oppfattelsen av virkeligheten. Paranoid tankegang.

Min mening er at alle tre tilfeller forklart ovenfor handler om en og samme ting.

Nemlig fantasi og ideen om at fantasi er virkeligheten.

Det er ren fantasi at en ung og normalt flink person ikke skulle være bra nok, det er ren fantasi at jobben er så viktig at det er riktig å jobbe seg selv i hjel og det er ren fantasi at det er montert kameraer i stikk kontaktene på mitt kontor og at det foregår overvåking her.

Det er rent oppspinn.

Eller som Ibsen skrev. Det er dikt og forbannet løgn.

Men vi tror på det. Vi tror på hjernen vår som spinner på at vi ikke er flinke nok, ser bra nok ut, ikke er tynne nok, at jobben er det viktigste og at vi burde være annerledes en det vi er.

Hvem er det som har sagt dette. Er du sikker på at dette er sant? Er dette de faktiske fohold?

Har du opplevd følgende når du kjører bil? At du på en måte våkner opp når du sitter der og kjører og merker at nå har jeg kjørt noen kilometer uten helt å være bevisst på at jeg kjørte bil.

Det er et vanlig fenomen. Kanskje spesielt på kjedelige strekninger, det at man faller ut i sine egne tanker og på en måte lar bilen kjøre seg i stedet for at det er du som kjører bilen.

Tenk deg den dagen du «våkner opp» og legger merke til at du har latt en følelse eller en bekymringstanke kjøre deg langt ut i en ubehagelig myr.

Det er en god dag.

Forskningen innenfor psykologi viser mange overraskende dårlige sider ved hvordan hjernen fungerer. For eksempel er det vist at hvis du gjør noe som du vet er riktig for deg så lyser belønningssenteret i hjernen din opp. Men det som er viktig å vite er at det samme belønningssenteret lyser opp hvis du gjør noe som du vet er feil. For eksempel hvis du sier ja fordi du ikke tør å si nei.

Hjernen gir deg applaus uansett. Det gjør det ikke lettere å bryte mønstre.

Andre elendige funksjonaliteter med hjernen er også vist i for eksempel forskning på hvordan vi tar beslutninger. For eksempel er det slik at den første informasjonen man har om et tema eller fenomen (anchoring effect) har en tendens til å påvirke vår mening om denne saken fremover.

I sammenhengen synes jeg det er litt morsom med dette gamle leksikonet jeg har hjemme. Gyldendals nye konversasjonsleksikon fra 1948. Her står det om negrer Sitat: Intellektuelt lavtstående.

Dette var riktig den gang og godkjent av redaktøren, en professor.

Hjernen vår er faktisk ikke særlig til å stole på og våre sannheter er sterkt preget av alt mulig annet enn sannheter.

Hjernen er et organ som er utviklet for å bedømme og løse problemer.

Men den er meget enkel og tar mange dårlige og late snarveier for å forenkle sin oppgave, nemlig problemløsningen og bedømmingen. Jeg fikk det ikke til som jeg drømte om. Ergo. Jeg er for dårlig…

Er du sikker på at det er sant. Eller kan det være at det er kulturen som har skapt en falsk ide om hva du burde få til. Er du sikker på at dette er det du burde få til ?

Har man først brukt en måte å løse et problem på som fem åring som man opplevde fungerte bra den gang, så tar man med seg denne måten å løse problemet på til sin død. Hvis man ikke skulle være så heldig å våkne opp og gjennomskue den litt dumme hjernen sin på veien da.

Man skal ikke stole for mye på hjernen sin.

Noen tror jo faktisk på at de ikke er bra nok.

Noen identifiserer seg faktisk med det hjernen sier er det viktigste i verden.

Det hender jeg faller i den fellen selv.

Det er ikke bilen din som skal kjøre deg.

Det er du som skal kjøre bilen din.

Det er ikke du som skal være en marionett av hjernen din.

Det er hjernen din som skal være en marionett av deg.

Egil-Arne Skaun Knutsen - psykolog

Hold deg oppdatert på lokale nyheter: Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse