Psykologen: Slik gir du barna selvtillit, selvfølelse og tillit

Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen med datteren. FOTO: PRIVAT

– Og at du som forelder ikke synes du er flink nok, er for øvrig en ganske vanlig tanke hos foreldre som er flinke nok!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.07.2017 kl 10:03

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
  • Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, tidligere bosatt i Nordre Aker og driver egen praksis. Han har også yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil, og jobber også mot bedrifter. Skaun Knutsen er spaltist i Nordre Aker Budstikke. Du kan lese flere av hans tankevekkende innlegg her.

Selvfølelse er erkjennelsen av seg selv som et verdifullt menneske adskilt fra andre men som en del av et fellesskap. Selvfølelse gir man til sitt barn ved å være opptatt av om de liker det de driver på med. For eksempel sykling: Liker du å sykle?

En god følelse av seg selv som et verdifullt menneske med grenser, privat rom og egen identitet handler også om å la barnet vinne fighter, og å hjelpe de på veien slik at de synes de er fine som de er.

Med privat rom menes tanker, følelser, private ting som ikke foreldre eller så mange andre får vite om. Det private rom trenger alle for å bygge en god følelse av seg selv.

Selvtillit er ideen om at man kan få til noe, hvis man yter en innsats. Selvtillit kan utvikles ved å gi ros for det barnet får til: Så flink du er til å sykle. Eller: Så flink du er til å prøve, og prøve igjen å få til å sykle. Jeg kan hjelpe deg, vi kan bruke støttehjul eller vi kan prøve på gresset så gjør det ikke vondt hvis du faller litt?

Tillit er ideen om at livet er et gøyalt prosjekt. Ting er ikke så farlig, det er vanlig og menneskelig at det går litt til helvete innimellom. Men man får en ny sjanse.

Det går bra etter hvert.

Det perfekte og den riktige måte finnes ikke. Det er synd hvis noe så vakkert som et barn lærer at verden er et skummelt sted hvor man må ta seg sammen og prestere optimalt på riktige arenaer, fordi barnet er født for å produsere og forbruke.

Det er så synd hvis noe så vakkert som et barn er kommet til verden for å produsere og forbruke.

Hvis du som forelder ikke synes du er flink nok - for øvrig en ganske vanlig tanke hos foreldre som er flinke nok - så gjelder dette med at den perfekte oppdragelse ikke finnes og at det alltid kommer nye muligheter. For foreldre også.

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog og blogger

Les flere av Egil-Arnes kommentarer på Nordre Aker Budstikke her, eller på bloggen hans Psykogrubbel.

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsen:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse