Psykologen til ungdommen: – Gi litt mer faen!

Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen med datteren. FOTO: PRIVAT

KOMMENTAR: – Det å ha det best, er ikke direkte linket til det å være best.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2018 kl 17:49

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Folkehelseinstituttet melder om at psykiske lidelser de siste fem årene er økt med 40 prosent for unge jenter. Dette er lidelser som angst, depresjon og spiseforstyrrelser.

Kjære ungdommer, dette skyldes en alvorlig feil som innlæres i vår moderne kultur. Det er idealet om det å være perfekt. Det er idealet om at suksess og vellykkethet handler om utseende, penger, penger, penger, gode prestasjoner og det å gjøre mange aktiviteter.

Det er feil.

Suksess er å ha det bra sammen med folk man er glad i mens man gjør ting som skaper glede. Det å ha det best er ikke direkte linket til det å være best.

Det kan være at det er livets glede for Petter Northug er å bli best i verden på ski. Bra for han og gøy for oss å se på. Det er imidlertid ikke sikkert at dette er suksess og livskvalitet for deg.

Per Fugelli pleide å si: Resepten på et godt liv handler om å gi litt mer faen.

Jeg mener at resepten på et godt liv blant annet er å slutte med coachingverktøy i ungdomskolen, redusere leksebelastningen og å gjøre det populært å gå barbent på det grønne gresset om sommeren uten å en eneste gang å snakke om hva man vil med livet sitt.

Kjære foreldre, stopp opp. La barn være barn så lenge som mulig. Du som er over femti år. Husker du gleden ved å få en strikket genser av bestemor? Hvor er det blitt av den gleden?

Meningen med livet er ikke å stresse for å bli perfekt, meningen med livet å ha tid til overs uten bekymring.

Vi må en gang for alle innse at meningen med livet er å ha det bra og at det ikke nødvendigvis handler om å gjøre det bra.

Skal man ha det bra må man sove lenge om natten, og ha tid hver eneste dag til å ikke gjøre noen ting. Man må bruke sosiale medier mindre og man må gjøre sakte ting som det å lese en bok eller sitte å se ut i lufta eller ligge på ryggen med varme klær om kvelden å ha med seg kakao å se på stjernehimmelen.

Universet er uendelig stort og det utvikler seg med lysets hastighet. Universet er altså allerede uendelig stort og det utvikler seg med den største hastigheten vi kjenner til.

En leilighet på 100 kvadratmeter, eller den suksessrike direktøren i et firma, eller en keiser i et land, eller skiløperen som er så god, blir lite i sammenhengen.

LES OGSÅ: Psykologen sier: "Du skal ikke gi opp – Petter Stordalen er en inspirerende, morsom og praktisk type. Flink til å tjene penger, skaper mange arbeidsplasser, og han solgte de bærene han hadde"

FN beskriver 17 bærekraftmål for 2030. Målene handler om bærekraft og målene handler om jorden og menneskene som bor på den.

Det er så trist at så mange tror det er så bra å stresse så mye for å bli perfekt. Bærekraft målene til FN er framstreverske mål. Stress og effektivitet og forsøpling på grunn av forbuk, og er bakstreverske aktiviteter.

Stress og forbruk forsøpler vår jordklode med plastikk avfall, antidepressiva og prestasjonslitteratur. Litteratur om å skjerpe seg for å bli rik og få et perfekt utseende på 3 dager er og blir søppel.

Kjære ungdommer, stå i mot dette tullet om det perfekte som er strømninger på facebook, insta, eller som forbedringskulturen prøver å lære deg

Det eneste som er fornuftig er balanse. Balanse mellom hvile og prestasjon. Alt annet vil ødelegge din helse.

Gå en rolig tur i skogen og finn ut hvordan du vil leve ditt liv i en verden som er for opptatt av effektivitet og prestasjon og grådighet.

Det er verden som tar feil, og det er kroppen din som har rett. Økningen i 40 prosent når det gjelder psykiske plager hos ungdom er rett og slett mange kropper som sier i fra.

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog, Nordre Aker

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsens spalte i Nordre Aker Budstikke her:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse