Kommentar: Roflmao, idk, wtf, xoxo, btw, elns, ftw, brb, stfup

Det nye språket. Fullt av forkortelser. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Henger du ikke med eller? Her får du hjelp.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.06.2016 kl 17:12

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Språk er utrolig gøy. Også å følge utviklingen av språket.

Det begynner å bli noen år siden jeg skrev om kjelsåsbarna, som bruker L'er som om de er fra tjukkeste Østfold. For eksempel lollipop og ball?

– Ingen tvil om at Østfold L'en — en fremre L — har kommet inn i Oslo-språket de siste årene, spesielt blant barn og unge. Denne L'en finnes jo i Oslo fra før også, men det nye er at den brukes også i lydlige omgivelser, der vi voksne har en bakre L.

– ...elevene er på vei bort fra den tradisjonelle Oslo-L'en — en bakre L, sa professor i lingvistikk ved Universitetet i Oslo ved besøk på Engebråten Ungdomsskole — og en av redaktørene av boka Språk i Oslo – Janne Bondi Johannessen.

Dette var i 2009.

Mye har skjedd i språket siden da – språket utvikler seg hele tiden. «Kebabnorsk», «wollahnorsk» og «Salsanorsk» – med låneord fra andre land og kulturer.

Hva med «schpaa kæbe»? For en 'bra beib' altså, altså det min generasjon kalte rype.

Vi som har barn i huset får vel muligheten til å følge språkutviklingen enda nærmere. For er det noen som tar opp nyheter i språket, så er det i hvert fall de unge.

Og det går fort. For hvem har tid til å skrive hele setninger når det skal knastes og tastes i sosiale medier og i SMS. Sistnevnte med egen språkbetegnelse, nemlig SMS-språket.

– SMS-språk kjennetegnes ved utbredt bruk av forkortelser og slang. Dette språket oppsto når mobiltelefon ble vanlig i slutten av 90-tallet. Mye av grunnen til at språket oppsto var at de første mobilene var langsomme å skrive på med sine små tastatur, og i tillegg kunne hver melding kun inneholde 160 tegn, skriver hvabetyrdet.com.

Og det går i engelske forkortelser.

Og ramser opp blant annet BRB - be right back, BTW - forresten, ELNS - eller noe sånt, FTW - for the win, altså noe du kan slenge på hvis du liker eksempelvis en kake veldig godt: ostekake FTW, OXO - også, YOLO - you only live once, og mer romantisk: XOXO - kyss og klemmer.

Eller enda mer romantisk; ILU - I love you!

Og artig med uttrykket ASAP, som nærmest har fått en ny vår, etter å ha blitt brukt flittig i gammel handelskorrespondanse på engelsk, i håp om å motta svar så snart som mulig - as soon as possible.

Men hva står egentlig 'SMS' for?

Bør CHILLE, OMG og LOL nevnes? Til og med brukt av besteforeldre? Men OK, tar det med – henholdsvis slappe av, Oh my God, og laugh out loud!

Eller IMO - in my opinion, NP - no problem, RL - real life.

Men det er mer, og det blir nok mer. Det er noen oversikter over de forskjellige forkortelsene på nettet, men så dukker det opp nye forkortelser.

Hva tror du om ROFLMAO, ROFL, IDK, WTF, STFUP, LMAO, FML, LMAO, INS, DD OG FML?

Nysgjerrig?

Ok, ikke bare pent språk, men her er de unges egne oversettelser:

ROFLMAO - rolling on floor laughing my ass off, eller kortversjonene ROFL - rolling on floor laughing og LMAO - laughing my ass off, IDK - I don't know, WTF - what the fuck, STFUP - shut the fuck up, INS - ikke noe spess, DD? - du da?, FML - fuck my life!

Ellers hva med ONS - one night stand, eller TB - time back?

Har du flere? Jeg har begynt å samle - BRB.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse