Skepsis til privatisering

Et stort flertall av toppkandidatene ved kommunevalget sier nei til private sykehjem i mange av landets kommuner. Også blant Frp og Høyres kandidater ...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.08.2007 kl 11:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Et stort flertall av toppkandidatene ved kommunevalget sier nei til private sykehjem i mange av landets kommuner. Også blant Frp og Høyres kandidater er mange skeptiske. Det meldte NRK tirsdag. - Det er ikke noe mål i seg selv at private skal drive sykehjem i Kristiansand. Det viktigste er at vi har tilstrekkelig med plasser til dem som trenger hjelp, og vi som kommune har ansvar for å yte disse tjenestene, sa Høyres toppkandidat i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen.

Dette er interessant. Ikke minst i et Oslo-perspektiv der privatiseringen er på full fart. Her har vi fått en rekke private sykehjem, og dersom de borgerlige får fornyet tillit så vil prosessen fortsette. NRK har foretatt en bred spørreundersøkelse blant partitopper i en lang rekke kommuner. Resultatet kan tyde på at diskusjonen om privatisering oppleves som rikspolitisk ordfekting utenfor de store byene. Skepsisen til privatisering er sterk langt inn i de borgerlige partiene. Også mange FrP-topper sier nei til privatisering i egen kommune.

I Oslo derimot er spørsmålet om privatisering realpolitikk. Derfor snakker da også den sosialistiske blokken mye og gjerne om farene de ser ved å la de borgerlige styre utviklingen. Eldreomsorg er blant hovedsakene i valgkampen, og venstresiden anklager stadig høyresiden for å ville "sette bestemor på anbud". Snakk med en hvilken som helst Oslo-politiker på et hvilket som helst nivå, og du får sterke meninger både for og imot videre privatisering. Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen valgte allerede før sommeren å slå fast at Arbeiderpartiet ikke vil skru klokken helt tilbake og gjøre private sykehjem kommunale igjen. Men han vil ikke tillate at det startes flere private sykehjem. Uansett hvem som vinner valget i Oslo vil vi altså få en videreføring av de private sykehjemmene.

Selv mener vi privatiseringen har vært positiv for Oslo. Byen har høstet nyttig erfaring, og reformen har bidratt til et helt annet fokus på kvalitet og økonomistyring. Men vi er mener det er helt avgjørende å gå langsomt frem og hele tiden se seg tilbake og evaluere. Vi mener både Høyre og FrP i Oslo bør merke seg den nasjonale skepsisen til privatisering i egne rekker som NRK har avdekket. Og at begge partier vil tjene på å bli litt mindre kategoriske i argumentasjonen rundt dette uhyre viktige og svært følelsesladde spørsmålet.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse