Kjenner du deg igjen?: – Slitsomt å føle at man er den som må ordne opp hele tiden

Psykolog og blogger Egil-Arne Skaun Knutsen. FOTO: PRIVAT

Og slitsomt å være den som føler at man har ansvaret for at alt skal bli bra. Er du en sånn type?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2017 kl 11:14

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
  • Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, tidligere bosatt i Nordre Aker og driver egen praksis. Han har også yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil, og jobber også mot bedrifter. Skaun Knutsen er spaltist i Nordre Aker Budstikke. Du kan lese flere av hans tankevekkende innlegg her.

Se for deg et barn som opplever at den eneste løsningen for sitt nærmiljø og seg selv er å egenhendig ordne opp i det som pågår.

Barn av ustabile foreldre, psykisk syke foreldre, fysisk syke foreldre, alkoholikere, narkomane eller barn av foreldre som rett og slett ikke evner å kommunisere eller løse hverdagslige utfordringer uten at det blir skyldfordeling, høylytt, eller i overkant ubehagelig å være i nærheten, kan utvikle ideer om at folk omkring seg er så lite rustet til å løse det om skjer i et vanlig liv, - at de må gjøre det selv.

Med frelseatferd menes et barns opplevelse og drivkraft for ta over ansvaret for å løse alle de problemer som er i sitt nærmiljø. Man tror at ingen vil klare seg selv og at man må rydde opp ellers går alt til helvete.

Dette er barn som får for stort ansvar for tidlig. Dette er barn som vasker huset etter at foreldrene har hatt fest slik at ingen skal legge merke til rotet.

Dette er barn som opplever et tyngende økonomisk ansvar tidlig. Dette er barn som skal løse alt ved sin perfekte utdannelse eller karrierevei. Dette er barn som i sitt stille indre tror at andres liv er deres ansvar eller som ruser seg tidlig for å døyve den følelsen.

Dette er også barn som langt ut i voksen alder tror at de har ansvaret for sine foreldres rotete liv og som strever eller dømmer seg selv fordi de ikke får til å hjelpe dem godt nok.

Et barn som har vært i en alvorlig hendelse selv, eller et barn som ser at foreldre er knekt i forbindelse med noe vondt som har skjedd, kan også utvikle denne form for overansvarlig måte å være i verden på.

Det er slitsomt å oppleve at man er den som må ordne opp hele tiden. Det er slitsomt å være den som har ansvaret for at alle ting skal bli bra.

Det er også slitsomt å tro at man er så viktig at selv den minste feilaktige uttalelse i en eller annen sammenheng vil ødelegge en annens liv. Tendensen til å ta på seg mer ansvar enn noe menneske kan bære varer ofte langt inn i voksen alder. Noen lever med denne form for overdrevet ansvar for andre hele sitt liv.

Jeg skrev om frelseatferd fordi hvis man kjenner seg selv igjen eller man kjenner andre igjen så er det lettere å gjøre noe med avlæringen av dette

Hvis du ikke får til det du ønsker for livet ditt i dag, betyr ikke det at aldri får til det.

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog og blogger

Les flere av Egil-Arnes kommentarer på Nordre Aker Budstikke her, eller på bloggen hans Psykogrubbel.

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsen:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse