«Snøhølet» Movatn trenger avlastning!

Fra å ha vært en godt bevart lokal "hemmelighet" i første rekke for skiløpere fra nærliggende områder, har ryktet om Movatn som et stabilt "snøhøl", s...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.01.2009 kl 13:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Fra å ha vært en godt bevart lokal "hemmelighet" i første rekke for skiløpere fra nærliggende områder, har ryktet om Movatn som et stabilt "snøhøl", spredd seg til store deler av skimiljøet i Oslo-området. Når også løypene ut fra Movatn får godt stell av Friluftsetaten, så er det klart at Movatn blir et foretrukket alternativ for mange – både aktive løpere, mosjonister og familier. Problemene dette skaper er vi alle kjent med.

Det vil imidlertid ikke være vanskelig å legge forholdene bedre til rette i alternative og nærliggende løyper. Det kan muligens kreve en viss samhandling over etatsgrenser, men bør være lett å realisere. Her er forslag til konkrete forbedringer.

1. Sandermosen er et slikt alternativ. Forholdene er dog ikke like optimale som fra Movatn, men det er heller ikke langt unna. Friluftsetaten kjører også denne delen av løypenettet, så fort forholdene tilsier det. Også for Sandermosen er utfordringen at det er nesten ikke mulig å få satt fra seg en bil, men her er det til gjengjeld mulig å komme opp med en løsning på en enkel måte. Gjør det snarest!

2. Mobekken er et annet alternativ på veien til Movatn, men mindre kjent. Her er det brukbart med parkering, men det prepareres dog ikke like ofte som fra Movatn. Snøforholdene er nok heller ikke like gode, men jevnlig preparering vil bidra til å gjøre Mobekken til et godt alternativ. Så får vi heller leve med at vi får 75 høydemetre ekstra sammenlignet med Movatn. Man får ta det som tilleggstrening.

3. Skar er vel imidlertid utgangspunktet som kan utvikles til å bli et godt startpunkt for de mange som vil på ski. Hit går det buss, og det er godt om parkering. Det skal sies at det er bedre snøforhold fra Movatn, men man skal vanligvis ikke langt opp i bakken før det blir bra. Jeg har selv gått fra Skar i vinter, og det var nesten ingen andre på P-plassen.

Samtidig var dette en av kaos-helgene på Movatn! Det var hardt i sporet, men med jevnlig preparering blir det problemet borte. Skar er i tillegg et familievennlig utgangspunkt og fortsatt gjelder at "barn på ski er glade barn".

Utfordringen fra Skar er å komme seg inn i Marka på en fin måte, og her er Movatn i dag et mye bedre alternativ. Løsningen er allerede under planlegning i Skiforeningen. Det jobbes for en ny trasé på vestsiden av Øyungen. Her er det snøsikre forhold og lett å knytte denne løypa opp i mot eksisterende løypenett. Oslo kommune bør gå inn med finansiering og bidra til at planarbeidet ikke stopper opp i en eller annen etat.

Mulighetene til å komme seg ut på ski fra andre steder enn Movatn bør derfor være de aller beste, og det fortjener det skiinteresserte Oslo. Vi er mange som søker til ski som rekreasjon- og helsebringende aktivitet, og det er derfor ønskelig med raske og gode løsninger som kan sikre optimale forhold selv når naturen ikke spiller helt på lag.

Svein Olav Bø

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse