Sterke inntrykk i 30 varmegrader

Vi har etablert oss ved Tumbi Hospital, utenfor Dar es Salaam, og skal denne uken bidra til at mange hundre mennesker får et bedre syn, slik som denne damen, forteller Philip Reiler i sin blogg. FOTO: Specsavers

Dette er min første tur til Tanzania, og kontrastene til de vante omgivelsene i Oslo er enorme.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2017 kl 11:57

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Gjesteblogger om Eyecamp

Philip Reiler er gjesteblogger i Nordre Aker Budstikke denne uken, for å skrive om sine opplevelser under Specsavers årlige Eyecamp, der tusenvis av briller fraktes fra deres kunder og helt frem til Tanzania.

Tre optikere og en optikerassistent sørger for å gjennomføre synsundersøkelser i det som er ett av verdens fattigste land, med stor mangel på god synshelse.

KJELSÅS:Ifjor var Specsavers i Zanzibar, mens vi i år er på fastlandet. Nærmere bestemt i Kibaha, vest for Dar es Salaam, på Tumbi Hospital. Sykehuset holder en litt annen standard enn det man kanskje er vant til, men fungerer utmerket som base for årets Eyecamp. Køen av mennesker var allerede lang da vi svingte inn utenfor sykehuset.

LES OGSÅ: Hvem får Sigurds briller?

Etter en kort befaring, satte optikerne opp sine arbeidsstasjoner, køsystem ble ordnet, og vi som ikke er optikere organiserte brillene og solbrillene, slik at det skal være lett å finne frem til riktig styrke.

Se bildet større

Første dagen av Specsacers Eyecamp er gjennomført, og mange hadde møtt opp for å få synsundersøkelser og briller. FOTO: Specsavers

Vi har god bruk for våre tolker, som oversetter fra swahili til engelsk. Noen enkle ord og uttrykk har vi lært oss, men deres hjelp er helt uunværlig for oss.

LES OGSÅ: Blogger om briller

Noen hadde bare behov for lesebriller, mens andre hadde behov for store brillestyrker. Etter at de dyktige optikerne hadde tatt synsundersøkelser for å avdekke behovet, ble man sendt videre for å finne en brille som passer.

Flere av de eldre som kom, hadde ikke kunnet lese en avis på flere år. Etter å fått tilpasset briller, kom smilene frem når de klarte å lese avisene som vi brukte for å teste brillene med.

Barna kom etter skolen, og selv om mange av dem heldigvis ikke hadde behov for briller, var det noen som absolutt trengte briller. Nå kan de følge med på undervisningen og holde tritt med resten av klassen sin, takket være brille-donorer i Norge.

Tilsammen er vi ti personer som bidrar til at dem som kommer skal kunne få en enklere hverdag og et bedre syn.

LES OGSÅ: Endelig på plass!

Etter en intens, men veldig givende dag, kunne vi konstatere at vi klarte å hjelpe alle som kom. Vi satte briller på nesen til siste person klokken seks på kvelden, og da var alle så slitne at de nærmest kollapset i bussen på vei tilbake til hotellet.

I morgen vil det helt sikkert bli enda flere som kommer for å få hjelp med synet sitt. Jungeltelegrafen går fort her nede, så vi blir ikke overrasket om det kommer dobbelt så mange som idag.

Etter en svett dag i over 30 varmegrader, er vi klare for hva resten av Eyecampen vil bringe av nye opplevelser og sterke inntrykk.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse