ANNONSE
Annonse

Stjernestøvjakt på Rønningen Folkehøgskole

Stjernestøvjakt på Rønningen Foto: Sigmund Hov Moen

KOMMENTAR: Forskerfabrikkens kurset sine instruktører på Rønningen Folkehøgskole i helgen. På programmet sto leting etter mikrometeoritter og foredrag med forsker Jon Larsen, som har en litt uvanlig bakgrunn til naturvitenskapsmann å være.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2018 kl 17:47

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Rønningen folkehøgskole var i følge plakatene nede på Kjelsås, vert for «Forskerfabrikkens» kurs for sine instruktører helga 15.-17. juni.

Vi ble nysgjerrig og bestemte oss for finne ut hva som lå i det nokså ambisiøse navnet. Underveis opp bakkene fra Myrerjordet googler vi og finner ut at bedriften, for det er et AS, blant mye annet, også driver en sommerskole for barn. Helga 15.-17. juni var instruktørene på årets sommerskole samlet til kurs på Rønningen. Blant selskapets sponsorer er for øvrig store organisasjoner som Hydro, Tekna og Ferd.

Vi trodde nesten ikke vår egne øyne da vi rusla over skolegården og så grupper av folk som knegikk plener og bergnabber, utstyrt med merkelige redskaper. Hadde det klikka for dem i varmen? Eller var vi vitne til en jakt på sjeldne biller? Vi kommer i prat med et par av deltagerne og får straks høre hva som foregår.

Mikroskopering på Rønningen. Foto: Sigmund Hov Moen

Og vi skjønner at det bedriftsnavnet kanskje ikke er så påklistra. For det er forskning som bedrives denne lørdagen på den ærverdige folkehøgskolen, seriøs forskning!

Gruppene leter etter noe så sjeldent som stjernestøv; eller mikrometeoritter, som det heter på fint. Letemetoden er utvikla av en nordmann. Den er like enkel som genial. Ved hjelp av et par litt større tesillignende sikter som kan kjøpes på Clas Olsson, 3-4 gjennomsiktige plastposer, og en litt større magnet har Jon Larsen utkonkurrert sjølveste NASA i jakten på disse ørsmå partiklene.

Mikrometeoritt-3mm i diameter. Foto: Sigmund Hov Moen

Mikrometeoritter kommer fra verdensrommet; fra det såkalte asteroidebeltet mellom planetene Mars og Jupiter. Under kollisjonen med jordas atmosfære undergår, i utgangspunktet de langt større partiklene, ulike prosesser. Felles er de de blir varma voldsomt opp av friksjonsvarmen på veien. De fleste fordamper, men noen faller ned på bakken. Det er disse som det jaktes på Rønningen denne dagen.

Jon Larsen som i dag er forsker på Blindern, har en litt uvanlig bakgrunn til naturvitenskapsmann å være. De som er litt kjent i jazzens verden vil ha støtt på navnet hans i gruppa Hot Club de Norvege, landets fremste gruppe i den såkalte Django Reinhardt-sjangeren, stringswing. Og gjett hvem som gjør gitarsoloene i Lillebjørn Nilsens «Tanta til Beate».

Jon Larsen med et utvalg mikrometeoritter. Foto: Sigmund Hov Moen

Han er dessuten en begavet tegner og maler. Interessen for steiner av ulike slag har han hatt med seg fra barndommen. På grunn av sine epokegjørende funn når det gjelder mikrometeoritter er han nå også blitt gjesteforsker ved UIO.

Etter å ha hørt ham snakke for et fullsatt auditorium på Rønningen Folkehøgskole vet vi at han i tillegg er en meget god foreleser. Salen satt musestille og hørte ham fortelle om den 6-7 år lange kampen mot det vitenskapelige establishment. For det har ikke vært enkelt å slåss mot den akademiske verdens misunnelse forkledd som berettiget vitenskapelig skepsis.

Gjennomslaget kom i 2016. I dag er en av verdens mest respekterte forskere innen sitt felt. Om du er interessert, gå inn på facebookgruppa Project Stardust.

Så spørs det om flokken av instruktører fra alle kanter av landet har latt seg besjele av Jon Larsens entusiasme når de skal instruere unger i alle aldre til å utvikle fantasien på sommerskolene som begynner om noen dager.

LES OGSÅ: Forskerfabrikken ble tildelt Mensa-prisen

Interessert tilhørere på Rønningen. Foto: Sigmund Hov Moen

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse