Sykehjem og rettigheter

Finnes det noen som kan svare? F.eks. byråd Sylvi Listhaug ansvarlig for sykehjemstjenesten i Oslo - eller kanskje noen bydelspolitikere føler seg kal...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2009 kl 15:49

Finnes det noen som kan svare? F.eks. byråd Sylvi Listhaug ansvarlig for sykehjemstjenesten i Oslo - eller kanskje noen bydelspolitikere føler seg kallet?

Vi var så uheldige at min mann fikk diagnosen Parkinsons sykdom for noen år siden. Etter at jeg fikk et akutt hjerteinfarkt sist sommer klarte jeg ikke lenger å ha han hjemme og han måtte inn på sykehjem. En hverdagslig, alminnelig men tragisk situasjon. I alt det triste var vi allikevel så heldige at han fikk plass på et sykehjem i vår egen bydel, på en avdeling og en post hvor han har det så godt som man i dag kan forvente å ha det på et sykehjem.

Helt fra første stund vi ble kjent med posten merket vi at det er en god atmosfære der. Pleierne er kompetente, høflige og ansvarlige. De har veldig mye å gjøre og stort ansvar. Jeg ser dem nesten aldri uten at de løper til og fra gjøremål. Kommunikasjonen med beboere, pårørende og kolleger er vennlig. Helt utrolig! Er det noen jeg beundrer i vårt penge- og kjendisorienterte samfunn, er det disse menneskene som for liten lønn, arbeider døgnet rundt med de aller svakeste. Ingen av partene skaper de store avisoverskriftene.

Da min mann hadde bodd ca. 7 mnd. på sykehjemmet og vi ikke hadde møtt en fysioterapeut, kontaktet jeg treningsinstituttet hvor han hadde trent i flere år med fysioterapeuter. Vi fikk en avtale. Min mann kunne komme og trene 1 gang i uken, jeg ville bringe og hente. Han måtte bare ha rekvisisjon fra legen. Parkinson pasienter her rett til fri fysioterapi. Ideen syntes jeg var glimrende, avtalen fin og min mann ble meget glad.

Men livet skal ikke være enkelt!

Ingen legerekvisisjon for fysioterapi utenfor hjemmet når ditt hjem er et sykehjem. Sykehjemmet skal ivareta fysioterapien fikk vi høre. DA fikk vi møte fysioterapeuten.

Dette sykehjemmet har 60 plasser for såkalte langtidsbeboere. For disse 60 beboere, som sikkert har like mange diagnoser, er det avsatt en 20 %s fysioterapeutstilling. Man behøver ikke å være matematiker for å forstå at det tilbudet ikke "går opp". Det hjelper kanskje på troen for oppgaveløsningen å være politiker.

Jeg tror det er mange flere enn vi som savner fysioterapi ved byens sykehjem. Jeg oppfordrer pårørende til å meld ifra slik at behovet blir tydelig også for politikerne.

Mine spørsmål er:

Hvilke demokratiske rettigheter har beboere på sykehjem? Som f.eks. retten til å få fysioterapi utenfor hjemmet?

Det er ingenlunde gratis å bo på et sykehjem. Fysioterapien er vel også en del av budsjettet? Ingen fysioterapi, rimeligere opphold høres derfor ut som en logisk økonomisk tankegang. Helt i tråd med noe som vi alle kjenner: billig hotell - dårlige faciliteter.

I dag vet alle som kan lese, også politikere som leser masse, hvor viktig det er med fysisk stimulering og trening. Det fremmer helsen, aktiviserer hjernen og resten av nervesystemet, fremmer trivsel og humør. Dette må jo gjelde også om ditt hjem er et sykehjem. Jeg våger også den påstand at mange, mange sykehjemsbeboere ville bedre sine funksjonelle evner og muligheter med adekvat trening.

Hva gjør vi med all vår kunnskap om positive effekter av trening? Jeg tror idretten er den som raskest tar i bruk nyervervet treningskunnskap. Penger og berømmelse. Så f.eks. hva med et tilpasset PULS program for et sykehjem? Ideen er gratis.

Men jeg er fremdeles interessert i å få vite hvilke rettigheter du har og ikke har når du bor på et sykehjem.

Berit Risebro

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon