«Sykkelen er ikke problemet i Grefsenveien!»

Hanne Lyssand er lokalpolitiker i Nordre Aker, og nestleder i Oslo SV. FOTO: PRIVAT / KARL A. KJELSTRUP

DEBATT: Høyre prøver å fortelle oss at det er sykkelen som er problemet i Grefsenveien. Det er det selvfølgelig ikke. Å sykle i byen er raskt, effektivt og tar lite plass.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.03.2018 kl 13:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Alle partier i Oslo har vært enige om at vi ikke kan kjøre mer bil i Oslo. Klimaet tåler det ikke, Oslolufta tåler det ikke, vi har ikke plass til det og vi får en veldig utrivelig by hvis vi pøser på med mer biltrafikk.

Byrådet har derfor begynt å planlegge den byen vi alle ønsker oss. Og da må vi ta noen tøffe valg.

Bilen kan ikke lenger ha førsterett på areal og investeringer. Stadig flere ønsker å bo på Grefsen og Kjelsås og vi har en stor utbygging på Frysja. I årevis har vi diskutert Grefsenveien og Storokrysset, uten at noe er skjedd. Det siste er at Grefsenveien er blitt konvertert til gratis henstillingsplass for trailere og trikken står stadig lengre i kø for å passere Storokrysset.

I denne situasjon prøver Høyre å fortelle oss at det er sykkelen som er problemet i Grefsenveien? Det er det selvfølgelig ikke. Å sykle i byen er raskt, effektivt og tar lite plass, det er bra for helsa og stort sett trivelig. De mener at syklene skal være et annet sted, uten å komme med noen konkrete forslag.

LES OGSÅ: BU-leder om sykkelutspill i Grefsenveien: – Oppsiktsvekkende, trist og kritikkverdig

Byrådet foreslår å fjerne gateparkering i Grefsenveien, utvide fortauet og la trikken få egen trasé nedover. Da slipper de mange på trikken å sitte og vente på de få i bilene.

Nedover er syklene raskere enn bilene og må dele plass med dem. Oppover holder syklistene lavere hastighet enn bilene. Nå må syklistene holde seg på en smal stripe mellom store parkerte biler og trikkeskinnene, mens bilene svinger ut og inn av trikketraseen.

I det nye forslaget er de parkerte bilene borte, syklistene får en egen stripe rød asfalt, og bilene deler med trikken. Det er tryggere og bilene trenger ikke å ligge å vente bak syklistene på en mulighet for forbikjøring.

SV er gjerne med på å lage flere alternativer for de som går og sykler, men å kaste ut syklene fra Grefsenveien hjelper ikke. Hvis vi tilrettelegger for at syklene skal få sin naturlige plass, vil flere velge å sykle og da blir det mindre kø både for trikken og for de som må bruke bil.

Hanne Lyssand
Nestleder i Oslo SV
og bydelspolitiker i Nordre Aker

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Les svarinnlegget fra Haavard Nordlie, initiativtaker til innbyggerinitiativet her: – Har ikke forstått realiteten i innbyggerforslaget

LES OM PLANENE FOR GREFSENVEIEN:

Bymiljøetaten mener sykkeltiltakene i Grefsenveien er godt forankret lokalt. Permanent løsning én vei - Sykkelfelt også fra Disen og oppover.

BU-leder i Nordre Aker mener Bymiljøetaten snakker mot bedre vitende. – Det er oppsiktsvekkende og sterkt kritikkverdig at de påstår forslaget de nå presenterer er godt forankret lokalt

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse