ANNONSE
Annonse

Syklist dyttet til dement mann og kalte ham idiot

Steinar (61), bruker av dagtilbudet inn på tunet på Skjerven, opplevde å bli skjelt ut av en syklist, skriver Tori Bakke. Foto: TORI BAKKE

KOMMENTAR: En vanlig hverdag for yngre personer med demens byr på store utfordringer i seg selv om en ikke skal komme utfor en gal sportssyklist, dyttet til og skjelt ut med banning og ord som «idiot, dust og tulling».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2017 kl 12:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Jeg har aldri opplevd maken i de snart 8 årene vi har drevet dagaktivitetstilbudet for personer med demens på Skjerven gård. I alle år har vi hatt denne flotte turveien til glede og mosjon for brukerne våre som er fysisk spreke. Vi treffer mange hyggelige mennesker på turen vår, både til fots og til sykkel. Vi er ute og går halvannen time fra Skjerven til skytterbanen med pause på «pausebenken» ovenfor Låkeberget og hjem til Skjerven igjen.

Men på mandag skulle vi oppleve noe helt forferdelig! Steinar, sprekest og først i følge av 7 brukere og tre ledsagere gikk i godt tempo opp bakken fra Låkeberget. Alle i følget bærer gule vester med «inn på tunet, Skjerven gård» så vi er godt synlige! Han gikk på høyre side av veien med god passasje på siden. Plutselig kommer en syklist i full fart mot han og dytter til han og kommer med skjellsord i lange baner som «din dust, din idiot» osv.

Jon Ivar og Tori Bakke på Skjerven gård har drevet Inn på Tunet, et dagaktivitetstilbud til demente, i snart åtte år.

LES OGSÅ: Statsrådene Høie og Listhaug vil at Norge skal se til Maridalen og arbeidet for demente

Jeg ble rasende, og ropte sint og gjentatte ganger at han måtte se å stoppe, noe han tilslutt gjorde. Jeg gikk sjokkert og sint bort og forklarte at jeg hadde med meg et følge med demente hvorpå han viste ingen forståelse for det. Han ropte ut omtrent dette: «jeg måtte dytte til han, ellers hadde jeg kjørt på han - han gikk jo i veien for meg, da må du passe på han da!» Han krevde tydelig sin rett både som syklist og i veibanen. Det var vi som måtte passe oss, ikke han som skulle ta hensyn.

Hvorfor går vi med gule vester? Jeg ble så irritert på han at jeg dyttet til han hvorpå han kom nærmest truende bort til meg. Jeg sa «skal du angripe meg nå eller..?» Da dyttet han meg hardt tilbake.

Brukerne av Inn på tunet på Skjerven går mange turer i Maridalen. Bildet er blurret av hensyn til brukerne. Foto: TORI BAKKE

LES OGSÅ: Sykkelveien i Maridalen kan ligge år frem i tid. Venstre vil ha bedre vei for syklistene nå

Da kom en medbruker på snart 80 år - da var det gått for langt for han, og da syklisten virket truende og uforskammet overfor medbrukeren, ble jeg fryktelig sint igjen; «dette er en mann på snart 80 år, du snakker ikke sånn til han! Nå får det være nok!».

Idet syklisten syklet avgårde greide han å lire av seg flere ubekvemsord som nevnt tidligere. Vi andre sto måpende og sjokkerte tilbake! Og Steinar hadde løpt avgårde, trolig engstelig for situasjonen og mangel på forståelse av hva som skjedde. Jeg måtte løpe etter han og fant i bakken mot Salmakerstua.

Makan til mangel på empati, respekt for andre mennesker og vanlig folkeskikk! Hadde det vært nummerskilt bakpå sykkelen skulle jeg notert det og meldt han! Han og andre fartsfantomer på sykkel har ingenting på turveien å gjøre, de får holde seg på veien med bilene!

Tori Bakke

Skjerven gård

Delta i debatten? Nordre Aker Budstikke er araena for lokal meningsutveksling. Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ: SISTE! Førsøkte å rane til seg bil med kniv mens sjåføren satt i bilen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse