– Ta dere en bolle!

Kan ikke folk få spise - eller ikke spise det de vil?

Kathrine Krageøe Skjelvan er lei av å forsvare at hun har kuttet mat. FOTO: PRIVAT

– Jeg må forsvare at jeg blir syk av matvarer, mens det er en selvfølge at det finnes mat tilgjengelig ved en hver barnebursdag, fotballkamp og i alle restauranter for de som ikke spiser forskjellig mat av religiøse hensyn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.07.2017 kl 13:41

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Kathrine Kragøe Skjelvan har egen blogg - glutenogmelkefri.com, og hvor denne kommentaren ble lagt ut først.

De siste årene har ulike norske mediehus følt på et stort ansvar for å fortelle det norske folk om hvor trendy det er å kutte matvarer, hvor mange foreldre som selvdiagnostiserer barna sine og lever på ekstreme dietter. Dette er informasjon de har fra leger og ernæringsfysiologer, så den er korrekt hevder de selv.

Det som er interessant med denne informasjonen, er at det ikke vises til noen forskning, forskning som viser at dette stemmer. Legene snakker hele tiden om beviselige kliniske funn, allergier og cøliaki, men glemmer å ta hensyn til de som reagerer med andre mekanismer.

Da jeg først skjønte at det var gluten og melk som gjorde meg syk, var jeg 22 - 23 år og et liv med diare og magesmerter gikk over i en normal hverdag. Den gang var det ingen forståelse for at det fantes intoleranser, og jeg har kjempet med nebb og klør for å bli forstått. Selv i dag, over et tiår senere, må jeg altså forsvare at jeg blir syk av matvarer.

Underlig fremgansmåte

Kommentatorer, journalister og andre forståsegpåere hevder at de vil hjelpe oss så det ikke slurves med mat for de som virkelig har et reelt behov. Å stille spørsmålstegn ved hvorvidt behovet er reelt eller ikke er en underlig måte å gjøre det på.

Den rosa elefanten

Når vi snakker om dietter og å kutte matvarer fra kostholdet er det en diger rosa elefant i rommet ingen snakker om; religiøse dietthensyn og veganisme.

Dette er grupper som ikke blir syke av å spise matvarene de har kuttet, men som på bakgrunn av ulike overbevisninger har kuttet matvarer fra kostholdet.

Det er en selvfølge at det finnes mat tilgjengelig for disse grupppene ved en hver barnebursdag, fotballkamp og i alle restauranter. Alle skal ha forståelse for at deres syn på Haram og etikk er høyst reell. Vi vil jo ikke såre noen følelser og være kjipe norske poteter?

En lokal biffrestaurant fikk faktisk en kjip anmeldelse på tripadvisor fra en veganer som savnet noe annet vegansk enn salat på menyen, dette snakker vi ikke om.
Det vi derimot snakker om, er dette trendy allergihysteriet. Vi snakker ned det faktum at folk i alle aldre opplever å bli friske av å lage maten fra bunnen uten ulike matvarer.

Det kan selvfølgelig gjøre det krevende å bake til skoleavslutning for Kadra Yusuf, men det finnes «kyllingpølser» også i dette tilfellet.

Ja for hvorfor skal vi ta hensyn til de som tror de blir urene, ikke kommer til paradis og som ikke takler tanken på å spise animalske produkter når vi ikke kan ta hensyn til reell sykdom?

Innbilning vs fysisk reaksjon

Jeg setter ikke det ene opp mot det andre her. Bare husk at vi blir fysisk syke av maten vi har kuttet fra kostholdet. Selv om legen ikke nødvendigvis finner utslag på blodprøver. Hadde legene derimot hatt tid til å lytte og lese kostdagbøker ville de fått sine kliniske funn.

Mange grunner

Det er mange grunner til at folk kutter matvarer fra kosten. Og trend er ikke en av dem. Å oppleve bedring i livskvalitet, bedring av smertetilstander, mindre diaré og avføringstrøbbel, mindre refluks, økt arbeidsevne, bedret stoffskifte, diabetes, chrons og IBS er derimot flere av de høyst fysiske grunnene.

Men det er klart, det er mer akseptert å ta hensyn til de som tror at matvarer gir effekt etter døden. Jeg mener, det er jo bare sånn de er.

Ta dere ei bolle

Så kjære Kadra og alle dere andre som mener dere hjelper oss ved å snakke oss ned: Ta dere ei bolle. Så kan dere gå løs på den rosa elefanten og hjelpe de som tror med å forstå at de tar feil. Jeg ønsker dere lykke til.

La folk spise det de ønsker og som gjør dem lykkelig og friske. Både fysisk og mentalt. Og snurp igjen smella. Dere maser som et diesellokmotiv.

Kathrine Kragøe Skjelvan
blogger

Nordre Aker Budstikke og Sagene Avis har også Matspalten med flere oppskrifter fra Ekte Vare AS.

Matspalten

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse