Tid for skattesnok

Kvalmen slår innover i takt med antall konsumerte artikler. «Her er de fem som tjente mest i reklamebransjen i fjor.» «De rikeste gode for syv bybudsj...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.10.2008 kl 10:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Kvalmen slår innover i takt med antall konsumerte artikler. «Her er de fem som tjente mest i reklamebransjen i fjor.» «De rikeste gode for syv bybudsjett.» «Dette tjente Abel i fjor.» «De hundre rikeste i landet». På våre nettaviser har vi selvsagt funnet den lokale vrien. Her kan du søke deg frem til de hundre rikeste i bydelen. Og folk søker og klikker der de sitter, klistret foran dataskjermen med dollartegn i øynene. Selv om kun 32 prosent av befolkningen faktisk ønsker offentlige skattelister, skal man tro en undersøkelse gjennomført av Skattebetalerforeningen i fjor.

Det er ikke det at jeg er så inni granskogen skinnhellig at jeg ikke har lyst til å finne ut hvor mye sjefen egentlig tjener, eller om det virkelig stemmer at mutter'n ikke hadde råd til å spandere den sydenturen i sommer. Men jeg får meg bare ikke til å slå meg ned foran skjermen med en iskald cola, taste inn ett søkernavn eller to og godte meg over vedkommendes inntekter og formue i fjor. DET ER IKKE NOE JEG HAR NOE MED.

Som journalist burde jeg nok kanskje være glad for denne muligheten til åpenhet rundt skatter og avgifter i samfunnet. Redaktørforeningen forsvarer blant annet de offentlige skattelistene med at de gir muligheter for mer dyptpløyende finansjournalistikk enn de typiske kjendislistene. Da flertallet på Stortinget i fjor sørget for å oppheve bestemmelsen som innskrenket offentliggjøring, var en av begrunnelsene at det vil styrke den kritiske debatten om skattesystemet, for eksempel om sammenhengen mellom økonomisk evne og skattlegging.

De fem mest populære søkenavnene i skattelistene i fjor var Kjell Inge Røkke, Jens Stoltenberg, Olav Thon, Ari Behn og Kurt Nilsen. Jeg tør vedde på at Jan Thomas når opp på topp fem på søkerlistene i år. Og hva superstylisten tjente i fjor er selvsagt et viktig innslag i samfunnsdebatten.

Linn Kongsli Lundervold

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse