Trygg skolevei – en forutsetning for endring av skoletilhørighet

 

DEBATT: Vi som har barn som skal gå denne skoleveien neste høst har ikke tid til å vente. Vi trenger tiltak til trygg skolevei nå! skriver FAU-leder Gro Nygaard på Korsvoll skole.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.11.2016 kl 13:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Tradisjonelt har elevene på Korsvoll skole gått videre til Nordberg ungdomsskole, men fra høsten 2017 foreslår Utdanningsetaten at mange skal begynne på Engebråten ungdomsskole i stedet. Det innebærer ny skolevei på en strekning som Bymiljøetaten betegner som direkte uegnet for skolebarn.

På Bydelsutvalgsmøtet 3. november bør Bydelsutvalget være handlingskraftige og kreve trygg skolevei for disse barna.

Årsaken til endring i inntaksområder for ungdomsskoler er en kombinasjon av at gamle brakker må rives og at barnekullene i området rundt Nordberg ungdomsskole blir større de neste årene.

Vi i FAU på Korsvoll skole hadde ønsket at Utdanningsetaten hadde forutsett disse kapasitetsproblemene og at vi kunne vært med på å utforme en gjennomtenkt plan for ungdomsskolekullene fremover. Forslaget fra Utdanningsetaten er imidlertid at flesteparten av Korsvoll skoles elever får ungdomsskoletilhørighet på Engebråten skole allerede fra høsten 2017.

BAKGRUNN: Korsvoll-elever flyttes til Engebråten på ungdomstrinnet

Engebråten er heldigvis en utmerket ungdomsskole. Den ligger omtrent like langt unna Korsvoll skole som Nordberg ungdomsskole gjør. Det er imidlertid et stort problem: Selv om det er fysisk kort avstand til Engebråten, eksisterer det ikke noen gang- eller sykkelvei fra Korsvoll.

Sjokkerende nok hadde Utdanningsetaten ikke engang vært i kontakt med etaten som har ansvar for skolevei i kommunen – Bymiljøetaten – før de fremmet forslaget om endrede inntaksområder. På et stort allmøte om denne saken kom det tydelig frem at Bymiljøetaten mente at veien som de fleste ungdommene kommer til å bruke er direkte uegnet som skolevei. Likevel kan vi ikke se sporet av tiltak for utbedring av denne skoleveien i Byrådets forslag til budsjett for neste år.

LES OGSÅ: Byrådet sier vil bygge 5800 skoleplasser de neste årene

Den naturlige veien for de fleste skolebarna fra Korsvoll til Engebråten, vil være

  • 1) over Maridalsveien i et uoversiktlig kryss
  • 2) ned langs Frysjaveien, med smale fortau, som brått slutter i ingenting midt i en bratt bakke, uten sykkelfelt, med mye trafikk i høy hastighet og med en stor fare for sterk økning i trafikken de neste årene
  • 3) gjennom et mørkt ubebygd område på en sti uten lys, med gjørme når det regner og som ikke brøytes om vinteren
  • 4) over en smal gangbru over Akerselva, denne også uten lys og uten vinterbrøyting

FAU og Driftsstyret ved Korsvoll skole møtte i Miljø-, plan- og samferdselskomiteen i Bydel Nordre Aker tidligere i høst for å be om hjelp i denne saken. Vi ba om to ting:

  • 1) at sykkelvei fra Korsvoll til Engebråten må løftes frem som det viktigste sykkeltiltaket i bydelen på kort sikt når Bydelsutvalget skal be om midler til sykkeltiltak
  • 2) at trygg skolevei må være på plass før endring av inntaksområder gjennomføres.

I komitemøtet fikk vi mye sympati og bydelspolitikerne vil gjerne tenke på denne saken og vurdere den senere. Vi som har barn som skal gå denne skoleveien neste høst har imidlertid ikke tid til å vente. Vi trenger tiltak til trygg skolevei nå!

OPPDATERT: Saken ble behandlet i bydelsutvalget 3. november: Full støtte til Korsvoll skoles FAU

Delta i debatten i Nordre Aker Budstikke: meninger@nab.no

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse