Kommentar: «Hans Nielsen Hauge som inspirator i Nordre Aker»

HAUGE: Hans Nilsen Hauge fikk oppført Bakke Mølle ved Akerselva, bygget i Nydalsveien som i dag huser Nordre Akers bydelsaministrasjon. FOTO: EIVIND FREMSTAD

I 1812 var det så mange fattigfolk å ta seg av i Nordre Aker at Hauge måtte ansette en medhjelper på fulltid til å dele ut gryn og mel, skriver Eivind Fremstad, leder i Nordre Aker KrF.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.09.2015 kl 13:36

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Hans Nielsen Hauge slo seg ned i Nordre Aker for mer enn 200 år siden. Fortsatt er hans liv og virke en inspirasjon for mange.

Haugianerne

Hans Nilsen Hauge startet i 1897 den første store folkebevegelsen i nyere norsk tid. Folkebevegelsen ble kalt «Haugianere».

I tillegg til det religiøse aspektet vekket bevegelsen slumrende krefter på en rekke praktiske områder fra Kristiansand i sør til Malangen i nord.

Se bildet større

INSPIRATOR: Verdiene Hans Nielsen Hauge (1771-1824) sto for deles blant annet av Nordre Aker KrF. FOTO: EIVIND FREMSTAD

Idégrunnlag

Bevegelsens varemerke var inderlighet og nøysomhet kombinert med forretningsutvikling. Dette fikk stor betydning for det sosiale og økonomisk liv i Norge.

Haugianerne ga verdighet til mange marginaliserte grupper ved å skaffe noe å leve av og peke på noe å leve for.

Hauge og myndighetene

Hauge ble uglesett av de geistlige fordi han utfordret prestenes monopol til å forkynne, men han fikk også mange fiender som merket konkurransen fra de mange blomstrende økonomiske virksomhetene som Haugianerne startet.

Se bildet større

LEDER: Eivind Fremstad, Nordre Aker KrF. FOTO: PRIVAT

Han ble til slutt dømt og satt fengslet under elendige forhold fra 1804 til 1811. Først i 1842 ble Konventikkelplakaten opphevet og det ble allmenn forsamlingsfrihet i Norge.

LES OGSÅ: Slik er partileder Knut-Arild Hareie påhjemmebane i Nordre Aker

Hauge og Nordre Aker

Da Hauge ble satt fri i 1811 slo han seg ned i det som i dag er Nordre Aker bydel. Han hadde bopel ved Akerselva. Her bodde han til 1817. Han fikk straks bygget en demning og kornmølle der bydelsadministrasjonen i dag holder til.

Hauge ble allerede i 1811 utnevnt til fattigforstander i området. På denne tiden var det engelsk handelsblokade av Norge og sult var et kjent fenomen.

Se bildet større

BAKKE MØLLE: Nydalsveien 21 huser i dag bydelsadministrasjonen. FOTO: KATARINA POENSGEN

I 1812 var det så mange fattigfolk å ta seg av i Aker at Hauge måtte ansette en medhjelper på fulltid til å dele ut gryn og mel. I 1817 flyttet Hauge til Bredtvet der han bodde fram til sin død i 1824.

Hauge som inspirator

Det er mange som blir inspirert av Hauges liv og virke også i dag. I Nordre Aker KRF er vi spesielt stolte av Hans Nielsen Hauge og deler mange av verdiene han stod for; gi alle mulighet til å bidra med sin skaperkraft i et blomstrende næringsliv kombinert med et varmt hjerte for marginaliserte grupper.

Eivind Fremstad Leder, Nordre Aker KRF

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse