ANNONSE
Annonse

Venstres grønne skifte gir folk et valg

ILLUSTRASJONSFOTO

KOMMENTAR: Folk som er nødt til, eller har et sterkt ønske om, å kjøre bensinbil kan altså fortsette akkurat som før og likevel gå i null, skriver Ingeborg Briseid Kraft (V).

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2016 kl 10:00

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

I lang tid har regjeringen og støttepartiene forhandlet om statsbudsjettet, men etter et mislykket forsøk på å komme til enighet denne helgen er forhandlingene nå utsatt på ubestemt tid. Det var den såkalte «bilpakken» som skapte utfordringer, for som de fleste sikkert har fått med seg vil Venstre øke avgiften på bensin og diesel.

Ingeborg Briseid Kraft (V), er nestleder i bydelsutvalget i Nordre Aker.

Selv om samtlige partier på Stortinget sier de ønsker et grønt skifte, blir flere kritiske når dette innebærer å måtte gjennomføre noen tiltak: «økte drivstoffavgifter vil ramme folk i distriktene som ikke har noe alternativ til bil», klager Senterpartiet, «folk betaler nok i skatter og avgifter allerede», sier Fremskrittspartiet.

Slapp av, dette har Venstre tenkt på. Det vi gjør for å redusere utslipp skal ikke føre til økte kostnader for vanlige folk, uansett hvor de bor.

LES OGSÅ: Ingeborg Briseid Kraft: En grønn bilpark er fremtiden

Venstre foreslår nemlig å kompensere for økte drivstoffavgifter ved å innføre 5000 kroner i miljøfradrag på skatten til vanlige lønnsmottakere. Dette er et betydelig høyere beløp enn selv de mest aktive bilbrukerne vil få i utgifter med økt bensinavgift. Folk som er nødt til, eller har et sterkt ønske om, å kjøre bensinbil kan altså fortsette akkurat som før og likevel gå i null.

Så hva er egentlig hensikten? Den viktigste hensikten med å øke bensin- og dieselavgiften er å gjøre de miljøvennlige alternativene konkurransedyktige. Mange er avhengig av bil i hverdagen, og slik kommer det også til å være i fremtiden. Derfor må vi sørge for at biler med lave utslipp blir et reelt alternativ for alle.

Samtidig foreslår Venstre å legge ut noen gulrøtter, som innebærer at man kan spare penger på å velge miljøvennlige alternativer. Det grønne skiftet Venstre foreslår vil altså bety at folk får et valg: de kan fortsette som i dag og gå i null. Eller de kan gjøre noen miljøvennlige grep i sin egen hverdag og tjene gode penger på det.

Forhåpentligvis vil Siv og Erna innse at dette er en god plan.

Delta i debatten? Send ditt innelgg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse