ANNONSE
Annonse

Nordre Aker Budstikke mener

- Vi kan ikke slutte å leve

LEDER 13. AUGUST 2009: - I sommer har solhungrige nordmenn blitt fôret med informasjon om "svineinfluensaen," eller influensa A(H1N1). Navn like sk...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2009 kl 09:50

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LEDER 13. AUGUST 2009:

- I sommer har solhungrige nordmenn blitt fôret med informasjon om "svineinfluensaen," eller influensa A(H1N1). Navn like skremmende og intetsigende som mediedekningen av den. Denne trusselen, som har steget opp fra de dype skoger i USA eller Mexico, har utviklet seg fra 'epidemi' til 'pandemi' og tvunget verden i kne med munnbind og allmenn frykt. Vi slapp ikke unna her på berget heller. Ferieturister kom hjem fra det store utlandet med svinesyke i bagasjen.

- Sommerleire ble avlyst i hui og hast etter at hele busslaster med infiserte barn veltet utover leirområdene. Bedrifter og privatpersoner massehamstret "antibac" på apotekene. Samtidig har løssalgspressen fortalt oss hvor mange som vil bli smittet og hvor mange som vil dø. Etter frekvensen på førstesideoppslag å dømme blir det ikke få. I en ellers dvask agurktid fikk pressen ikke mindre enn to "gavepakker" i fanget. Popkongen Michael Jacksons død, og svineinfluensaen. Uten sammenlikning for øvrig.

- Derfor er det nesten litt behagelig å komme tilbake til hverdagen, og se at skoleledere og lokale helsemyndigheter tar dette med stoisk ro. Jo, mange vil bli syke, men for de aller fleste vil svineinfluensaen oppleves som en mild influensa. Beredskapsplanene er klare både i bydelene og på skolene. Influensavaksinene lander i løpet av høsten, og alle vil få tilbud om vaksinasjon.

- Det er lite sannsynlig at verken skoler eller andre institusjoner vil bli stengt, selv om det blir et større utbrudd av smittede. På spørsmål om hvordan man skal te seg hvis man blir smittet, svarer bydelsoverlegene "hold deg hjemme, og ring til fastlegen". For dem som befinner seg i risikosonen vil behandling med influensavaksinen Tamiflu være nødvendig.

- Budskapet fra helsemyndighetene slutter vi oss helhjertet opp under; vi kan ikke gå rundt og være engstelige. Vi kan ikke slutte å leve, i alle fall ikke når trusselen sannsynligvis er kraftig overdrevet. Gå på skolen. Gå i barnehagen. Gå på jobb. Gå i butikken. Men ta deg noen dager hjemme hvis du føler deg litt uvel. Og for all del, vask hendene og hold deg for munnen når du hoster! Det burde være vanlig folkeskikk, men det skader ikke å gjenta.

- Vi kan ikke slutte å leve, i alle fall ikke når trusselen sannsynligvis er kraftig overdrevet

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse