«Vi trenger ikke Gigantsykehus på Gaustad – eller andre steder – i fremtiden»

Dagens Rikshospital på Gaustad. Helse Sør Øst ønsker det enda større.

DEBATT: For en som har litt forstand på økonomi og rasjonalitet og mer enn 10 år som aktiv lokalpolitiker i Oslo er det helt uforståelig at det planlegges for et Gigantsykehus på Gaustad.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.05.2018 kl 14:17

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Med stor interesse har jeg fulgt planene og debatten om bygging av et nytt stort sykehus på Gaustad. På et stort folkemøte for naboene på Gaustad i slutten av februar stilte jeg spørsmål til representanten for Helse Sør Øst om ikke fremtidens sykehus burde være mindre enn dagens. Mitt poeng var at sykehusene i fremtiden vil ta i bruk avansert teknologi og samarbeide med andre enheter og på tvers av landegrenser uten å være samlet i et stort Gigantsykehus som det planlegges på Gaustad.

Se bildet større

BU-leder Per H. Christiansen. FOTO: KARL A. KJELSTRUP

På dette spørsmålet fikk jeg ikke noe svar. Og den offentlige debatten om det nye sykehuset på Gaustad synes å være opptatt av andre spørsmål enn hva som er riktig størrelse på et moderne sykehus.

Jeg er ikke fagmann verken innen medisin eller sykehusplanlegging, kun en pensjonert siviløkonom og statsviter med lang erfaring fra store bedrifter i privat næringsliv. Men jeg vet at med dagens teknologi kan man allerede i dag fjernstyre operasjoner mellom landegrenser og kontinenter. Jeg forventer derfor at stadig mer bruk av avansert teknologi kan tas i bruk både til å stille diagnoser og til å behandle oss i fremtiden. Mye av dette tror jeg kan gjøres lokalt, i små enheter og noe sågar i våre egne hjem.

I en høringsuttalelse for noen år siden viste Den norske legeforening til en sykehusrapport som konkluderte med at optimal størrelse for økonomisk effektivitet lå mellom 200–400 senger. En årlig rangering av USAs 5000 beste sykehus, viste at de aller fleste av de beste sykehusene hadde langt færre enn 1000 senger. Oslo Universitetssykehus oppgir at de totalt har om lag 1900 senger.

For en som har litt forstand på økonomi og rasjonalitet og mer enn 10 år som aktiv lokalpolitiker i Oslo er det helt uforståelig at det planlegges for et Gigantsykehus på Gaustad. La oss satse på mindre enheter og bruk av teknologi. Dette vil være det beste for pasientene, for de ansatte og for skattebetalerne som skal finansiere dette.

Per H. Christiansen (H) BU leder i bydel Nordre Aker

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debattt@nab.no!

LES OGSÅ: Stor motstand mot nedleggelse av Ullevål sykehus under folkemøtet i regi av Aksjonsgruppa Redd Ullevål sykehus

Se bildet større

Aksjonsgruppen Redd Ullevål sykehus, og Aker Sykehus Venner, gikk sammen i 1. mai-toget i Oslo sentrum tirsdag denne uken. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse