Er cheerleading egentlig som på film?

Ida (13) har gått på cheerleading i ca. 3,5 år, Lisa (13) har gått på cheerleading i 2,5 år, Isabella(13) gått på cheerleading i 4,5 år og Frida (14) har gått på cheerleading i 3,5 år.

Hva er egentlig cheerleading? Dette begynner å bli en stor sport i Norge og vårt nærmiljø. Kan sporten endelig bli en OL gren? Nå får du kanskje vite litt mer.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: Cheerleading er en sport med mye akrobatikk og utrolige stunts. Den startet opp i USA på Princeton University for over hundre år siden.

Cheerleading består av mange forskjellige deler, rop, stunts, hopp, turn, pyramide, kast og dans. Alle disse elementene brukes for å lage et helt show (rutine) på to-fire minutter. Hvert lag består av flere stuntegrupper. En stuntegruppe består av tre baser som bærer eller kaster på en flyer som er i luften.

30 aktive lag i Norge

Du har kanskje sett eller hørt om High School cheerleading fra USA. Mange filmer fremstiller cheerleadere som dumme blondiner. Er det sånn det egentlig er? Det er faktisk et ganske stort cheer-miljø i Norge og i vårt nærmiljø.

Cheerleading kom ikke til Norge før på slutten av 90- tallet. Nå er det ca. tretti aktive lag. De to store klubbene som er i Oslo er Viqueens som holder til på Ryen og OCT Galaxy som holder til på Løren.

Det er mange fra rundt Nordre Aker-området som går på disse lagene. Selv om Norge ikke er et så stort land, og er ganske ny i sporten, gjør vi det faktisk ganske bra i utenlandske konkurranser. Norge har kommet hjem med mange medaljer fra både EM og VM.

De konkurransene/opptredenene vi har i Norge er: Winter Open, NM, Summer Open, Norwegian Open, PeeweeStar Open og JuleCup.

Kan Cheerleading bli en OL sport?

Nå kan cheerleading også få en plass i de Olympiske Leker. Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) har stemt om å godkjenne cheerleading som en OL-gren. Det er en såpass voksende og stor sport at mange mener at det burde få en plass i de Olympiske lekene.

Vi har intervjuet fire cheerleadere fra nærmiljøet om sporten sin.

– Hvilken klubb går dere på?

– Vi går alle på OCT Galaxy.

– Hvorfor startet du på cheerleading?

Isabella: – Jeg startet på cheerleading fordi jeg var veldig glad i turn, men følte ikke helt at det var det jeg ville satse på. Siden jeg hadde sett flere filmer med cheerleading så bestemte jeg meg for å prøve det ut.

Frida: – Jeg startet fordi jeg hadde flere venner som gikk på cheerleading og syntes det så veldig gøy ut. Mye forskjellig og et lag man kunne være med.

Lisa: – Jeg startet på cheer fordi jeg hadde noen venner som gikk på det og jeg synes det så veldig gøy ut.

Ida: – Jeg startet fordi jeg og en venn så det et sted, og syntes det så gøy ut.

– Hva synes du er det beste med cheerleading?

Isabella: – Det beste er at det er veldig bra miljø på lagene og det gjør det alltid gøy å komme på trening.

Frida: – Jeg synes det er bra og ha et lag man kan stole på. Det er også bra at det er så mye forskjellig og vi får prøve ut nye ting hele tiden. Konkurranser er selvfølgelig også alltid gøy.

Lisa: – Det beste med cheer er at det er mye forskjellig og en sosial sport. Og å være på matta og ha show på konkurranser.

Ida: – Det er en sport hvor man gjør forskjellige ting som turn, stunts, kast, dans og hopp. Det er morsomt at det ikke bare er turn eller dans, men blanding av mye gøy. Det er også en veldig sosial sport

– Hva synes du om cheer-miljøet i Norge?

Isabella: – Det er selvfølgelig konkurranse mellom lagene, men vi er fremdeles venner og ønsker hverandre det beste.

Frida: – Ja, det kommer jo alltid til å være konkurranse, men det er fremdeles et bra samhold og vi prøver å være med alle for det.

Lisa: – Jeg synes cheer-miljøet i Norge er veldig bra, jeg synes det er bra fordi på konkurranser så ønsker alle hverandre lykke til, og alle heier på hverandre.

Ida: – På konkurranser ønsker alle hverandre lykke til, heier og er hyggelige mot hverandre.

Se bildet større

Her ser dere laget OCT Galaxy Gold Elite på konkurransen Norwegian Open. FOTO: LISA GRAN

Morellbakken Budstikke er tekster skrevet av elevjournalister ved Morellbakken skole. Du kan lese mer fra dem her.
LES OGSÅ: Ungdom i Nordre Aker ønsker seg utekino og bedre seksualundervisning

Kilder:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse