Hvem var den historiske smartingen Leonardo da Vinci?

Leonardo da Vincis selvportrett fra cirka 1510/1515, og et av hans mest kjente malerier, Mona Lisa, malt i perioden 1503–1519. Bilder fra Wikimedia Commons FOTO: WIKIMEDIA

I denne teksten skal jeg skrive om den historiske smartingen Leonardo da Vinci. Jeg vil prøve å gi svar på følgende: Hvem var dette geniet, og hva gjorde han så kjent og berømt?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.04.2015 kl 14:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Leonardo da Vinci ble født 15. april 1452 i en liten by med navnet Vinci i Tuscana. Etter et 67 år langt liv døde han 2. mai 1519 i Clos Luce i Frankrike. Eiendelene og alle kunstverkene hans testamenterte han bort til nære venner og elever.

Bred faglig interesse

Leonardo hadde en spesiell familie, faren hans var en velstående og rik mann ved navnet Piero da Vinci. Moren var en fattig bondejente som het Caterina. Derfor giftet aldri moren og faren seg. Leonardo var en kjekk ung mann, men han fikk seg ikke noen kjæreste.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Da han var yngre var det flere fagområder som interesserte han. Da han var liten, var han veldig flink til å tegne og hadde et stort talent for musikk. Dette oppdaget Piero og sendte den 14 år gamle gutten til lære hos Andrea del Verocchio i Firenze.

Her fikk Leonardo råd og instrukser om hvordan han skulle tegne, hvordan han kunne forme fine skulpturer og hvordan elementær matematikk fugerte. Han lærte også mange flere ting som snekring, maling og metallarbeid. Derfor kunne han allerede mye i en ung alder og brukte senere denne kunnskapen i arbeidet sitt.

Maletalentet

Leonardo ble veldig flik til å male. Etter han hadde vært i lære hos Verocchio, dro han til hertugen av Milano for å utvikle militærteknologi. Der studerte han også mekanikk og lysets fysikk. Han malte mye selv om det var mye annet som skulle gjøres.

I 1497 malte han det verdenskjente maleriet ved navnet Nattverden. På bildet ser man Jesus’ siste måltid sammen med disiplene. Etter dette fortsatte han å jobbe i militæret, men nå som sjefsinspektør.

Men han likte fortsatt aller best å tegne og male.

Mona Lisa

Seks år etter Leonardo malte Nattverden, i 1503, malte han Mona Lisa.

Dette er et maleri som nesten alle i dag har hørt om. Bildet befinner seg i dag i Louvre- museet i Paris.

Leonardo hadde valgt damen til en florensisk skredder for å sitte modell, en ganske tilfeldig person, tror man.

Grunnen til at Mona Lisa har et svart slør over hodet kan være for å markere noe sørgelig som hadde skjedd. Utenom sløret har Leonardo malt henne med vanlige klær på resten av kroppen. Han har også malt slik at personen på bildet smiler på en mystisk måte.

Mange hevder at dette er rart fordi de tror hun har et sørgeslør. Portrettet var et av få bilder i dette tidsrommet som var malt så nært og fokusert på modellen.

I denne teksten har jeg skrevet om historien til Leonardo da Vinci, hva han likte og gjøre og litt om de mest kjente maleriene hans, Mona Lisa og Nattverden. Han var en person som vokste opp i Italia, han var veldig opptatt av forskjellige spennende temaer og at da han ble eldre utviklet seg til å bli en meget kunnskapsrik mann.

Kilder:
Cécile Scailliérez, European Physical Society, Harald Berg Sævereid, leonardoda-vinci, Vibeke Allison («Leonardo da Vinci»).


Les mer fra Morellbakken Budstikke her og les nyheter fra Nordre Aker Budstikke her!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse