Øker rusbruken blant ungdom?

– Det var aldri så mye snakk om narkotika før. Jeg føler at det er en trend å prøve ut narkotiske stoffer, snus, røyk og alkohol nå, sier to 10. klassinger i denne saken. ILLUSTRASJONSFOTO (Pixabay/ Creative Commons/ rebcenter-moscow)

– Ungdommer er nysjerrige og vil alltid teste grenser, men vil en holdningskampanje gjøre den store forskjellen? spør 9. klassingen Bastian fra Morellbakken skole, i dette innlegget fra "Morellbakken Budstikke".

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Morellbakken Budstikke er et samarbeid mellom Nordre Aker Budstikke og Morellbakken skole. Artiklene i Morellbakken Budstikke er skrevet av elever på 9. trinn ved Morellbakken skole.

NORDRE AKER: Rus blant ungdommer i Nordre Aker blir stadig mer vanlig og omtales oftere. Ungdommene omgås andre på sin egen alder fra flere bydeler og blir dermed kjent med nye miljøer som de oppfatter som spennende. Ungdom er ofte lett påvirkelige i forhold til rus. Ifølge politiet og flere elever på både Engebråten og Morellbakken brukes rusmidler som hasj og marihuana flittig blant elevene på de fleste trinn. Spesielt blant 9. og 10. trinnselever.

Jeg er selv elev på 9. trinn på Morellbakken og snakker også ut i fra mitt ståsted.

BAKGRUNN: Johan Benitez ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon uttalte i høst: – Skolene er fristedet for bruk, kjøp og salg av narkotika

– Jeg tror i underkant av 10 prosent er et godt tall på hvor mange 9. og 10. klassinger som har prøvd hasj eller marihuana på Engebråten og Morellbakken. Det er nesten blitt vanlig, så det er få som reagerer på det, sier en 9. klassing på Morellbakken.

Festing, alkohol, røyk og snus er også populært blant ungdommene.

– Jeg kjenner flere som bruker alt fra 200 til 700/800 kroner i uka på snus, røyk og alkohol, legger 9. klassingen også til.

Det virker som om det er mer vanlig blant gutter enn jenter å teste ut grenser og eksperimentere med rusmidler. I tillegg får man et tydelig inntrykk av at det nå er mer akseptert å røyke hasj og marihuana, enn å drikke alkohol, i forhold til hva det har vært tidligere. Samtidig viser en undersøkelse gjort blant ungdomsskoleelever på ungdata.no (2015) at kun 4 prosent av ungdommer i Oslo har prøvd hasj en eller flere ganger. Bilde er derfor mer nyansert og det viser at det er store forskjeller fra bydel til bydel.

LES OGSÅ: Slår alarm etter urovekkende utvikling i ungdomsmiljøet: Nå har det eksplodert her også

En lærer ved Morellbakken sier at elevene tidligere snakket mye om sprittaxier, men at diskusjonene nå dreier seg om hasj og marihuana, eller grønt og brunt som flere elever omtaler det som. Både ut i fra hvem ungdommene er sammen med og hvordan de oppfører seg, men også hvor mye det snakkes om temaet i friminuttene har endret seg. Ifølge flere elever på skolene virker det som om de også føler det har blitt en økning i narkotikabruk.

– Det var aldri så mye snakk om narkotika før. Jeg føler at det er en trend å prøve ut narkotiske stoffer, snus, røyk og alkohol nå. Plutselig over helgen har to nye elever prøvd noe, sier to venninner på 10. trinn fra Morellbakken og Engebråten.

Spørsmålet er hvor ungdommene får pengene fra. Tatt i betraktning at det har vært mye tyveri blant ungdommene i det siste er det en mulighet for at dette har en sammenheng. Det er også mulig at ungdommene får penger hjemme som foreldrene ikke vet hva brukes til.

Det store spørsmålet er, som alltid, hvordan man skal håndtere ungdommens narkotikabruk. Ungdommer er nysjerrige og vil alltid teste grenser, men vil en holdningskampanje gjøre den store forskjellen? Hadde man klart å lage en «ruskampanje» på nivå med SKAM, der ungdommen kjenner seg igjen i handling og miljø, kunne dette vært en idé til noe som vil kunne slå an.

LES OGSÅ:

Utfordrende å være tenåringsforeldre? Nå kan du få støtte, hjelp og råd fra bydelen og ressurspersoner

Kommentar: Idioti går i arv!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse