«Verdens lengste tenniskamp varte i 11 timer og 5 minutter»

Roger Federer (t.v.) og Rafael Nadal er to av verdens beste tennisspillere. Her kan du lese om idretten og dens historie. Foto (kollasj): Wikimedia, bildene er lisensiert under Wikimedia Commons.

I denne artikkelen skal jeg skrive om en av verdens største ballsporter, nemlig tennis.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Faktaboks

Kilder:

  • Tennis – Store norske leksikon
  • Tennis - Wikipedia
  • Jonas Bolmstedt, tennis, 25.02.2015

Jeg skal her forklare hva spillet går ut på, poengtelling systemet, om de største konkurransene og ulike slag. Visste du at i en av disse konkurransene spilte de verdens lengste tenniskamp i 11 timer og 5 minutter?

Historie

Moderne tennis regnes å ha blitt lansert i 1873 av briten Waltern C. Wingfield. Da ble spillet spilt på en bane formet som et timeglass. Senere ble det kalt lawn-tennis fordi det ble spilt på gressplener.

Den første turneringen ble arrangert i Wimbledon i London i 1877. Senere forandret britene ballens og racketens form og størrelse. Spillet ble med tiden spredt rundt om i hele verden, først i USA. Navnet tennis stammer fra det franske ordet «tenez» som betyr å ta i mot.

Tennis kom til Norge i slutten av 1880-årene. Den første klubben ble dannet i 1888, og ble kalt Christiansands Lawn-Tennis Klub. Norges tennisforbund ble stiftet i 1909 og har i dag cirka 30.000 medlemmer.

Utstyr

I tennis spiller man med en tennisracket som har en oval ramme med et strenget nett inni, og et håndtak. Racketens totale lengde er maks 73,7 cm, og bredde maks 31,8 cm. Den veier vanligvis ca 300 g.

Tennisballen man spiller med er en hvit eller gul filtkledd gummiball som veier 56-59 gram.

Banen man spiller på er i dag 23,77 meter lang, og 8,23 meter bred. Man spiller på flere ulike underlag som gress, grus, sement eller asfalt. Innendørs spiller man på ulike varianter av «hard court» eller filt. Nettet deler banen i to like store deler. På det laveste punktet (midten) er nettet 91,4 cm høyt.

Spillet

Tennis er et innendørs og utendørs ballspill. Med en strenget rackert slår man en ball over nettet på tvers av en rektangulær bane.

Man spiller single, én mot én begge kjønn, double to mot to begge kjønn, eller mixed double, en mann og en kvinne per lag. Ballen skal returneres direkte, kalt volley, eller etter ett sprett, kalt forehand og backhand.

Et poeng starter med en serve av den ene spilleren. Man kaster ballen over hodet og slår den diagonalt over nettet. Hvis serven blir mislykket, har man rett til en ny sjanse. Går den ut eller i nett, går poenget til motstanderen og et nytt poeng starter.

Spillerene skifter på å serve, og bytter side annenhvert game. Klarer ikke motstanderen å returnere, går poenget til serveren. Det vil si at et poeng varer til en spiller ikke kan returene, slår ballen utenfor banen eller i nett.

I en tenniskamp regner man resultatet i game og sett. For herrer er det fem eller tre sett, og for kvinner tre sett. Den som først vinner to eller tre sett, vinner kampen.

Poengene telles i et gammelt og uklart system; en vunnet ball er 15 poeng, to baller 30 poeng, tre baller 40 poeng og fire baller game. Hvis begge spillerene har vunnet tre baller, er stillingen à 40, eller deuce. Da må en spiller vinne to baller på rad for å vinne gamet. Når én ball er vunnet, blir det fordel til vedkommende og neste ball bestemmer om det blir deuce igjen, eller game til spilleren med fordel.

Turneringer

De viktigste tennisturneringene i dag blir kalt for «Grand Slam»-turneringer. Disse er Wimbledon-turneringen på gress, det amerikanske mesterskapet US Open, det franske mesterskapet Roland Garros på grus og det australske mesterskapet Australian Open. Både US Open og Australian Open blir spilt på harde baner (hard court).

Høyt nivå

Jeg har nå beskrevet tennis som er en av de største sportene i verden. De beste tennisspillerene holder et veldig høyt nivå, så det kreves mye trening for å nå toppen i denne sporten. Det er ikke da så rart at kampen mellom John Isner og Nicolas Mahut varte i 11 timer og 5 minutter.

Ordforklaring:

  • single = èn mot èn, begge kønn
  • double = to mot to, begge kjønn
  • mixed double = to mot to, en mann og en kvinne per lag
  • volley = står framme ved nett og slår ballen med hammergrepp uten sprett over nettet
  • forehand = slår ballen på skrivehåndssiden over nettet
  • backhand = slår ballen med begge hendene, eller en hånd, på motsatt side over nettet
  • deuce = når begge spillerene har vunnet tre baller, er stillingen 40-40 eller deuce

Les mer fra elevene på Morellbakken skole i Morellbakken Budstikke!

LES NYHETER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE HER!

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse