11 historiske måneder

- Det har aldri skjedd så lenge vi kan huske, sier brannsjefen i Oslo

GA BORT ELEKTRISKE TELYS: Eldrebyråd Aud Kvalbein slo et slag for brannsikkerhet ved Grünerløkka eldresenter, da hun delte ut elektriske lys til blant annet Einar Sørum (t.v) og Hans Lie. FOTO: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Vel blåst, Oslo-folk. Ingen (!) har omkommet i bygningsbranner i hovedstaden så langt i 2014, men levende lys og tørre juledekorasjoner kan utvilsomt være en farlig julecocktail.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.11.2014 kl 11:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

FOREBYGGENDE ARBEID: Brannsjefen i Oslo, Jon Myroldhaug, ga tilhørerne flere gode råd om brannvern før den forestående julefeiringen. FOTO: Foto: Pål Magnus Tømmervold

GRÜNERLØKKA: - Vi har et veldig tydelig mål om at ingen skal omkomme i brann her i byen. Det er ambisiøst, men så langt i 2014 har ingen omkommet i brann i bygning i Oslo - og vi skriver snart 1.desember. Det har aldri skjedd så lenge vi kan huske, sier brannsjefen i Oslo, Jon Myroldhaug.

Bare noen dager før adventslysene tennes, var Mediehuset dittOslo til stede da en brannvernkampanje - rettet mot eldre - ble fyrt i gang på Grünerløkka eldresenter, som for øvrig tidligere var den gamle brannstasjonen i bydelen.

- Vi ser eldre, spesielt de eldste er hyppige gjester på vår statistikk knyttet til for eksempel utrykning til tørrkokte kjeler. De er også overrepresentert på dødsstatistikken ved brann, sier Myroldhaug.

Skummel høytid

Risikoen for å omkomme i brann øker med alderen. Statistikken viser at eldre, bevegelseshemmede, rusmisbrukere og også arbeidsinnvandrere defineres som særlig utsatte risikogrupper.

Julen er  høytiden for familiehygge og julestemning, MEN det er også en brannfarlig høytid. Til alt hell har imidlertid brannetaten gjennom iherdig forebyggende arbeid, lyktes med å gjøre desember mindre brannutsatt.

- Før var det veldig mange flere branner i jula, men det har vi greid å dempe. Nå er det ikke så veldig mange flere i forhold til resten av året, men vi må holde trykket på informasjon hele tiden for å sikre at det blir slik fremover også, sier Myroldhaug - og understreker sine beste brannvernråd til den eldre garden:

- Pass på det du har satt på komfyren og det du har tent av stearinlys, sier brannsjefen.

Kvalbein til stede

På plass i Thorvald Meyers gate 38 var også eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF).  Politikerens bestefar var brannmester på stasjonen frem til 1947. Og brannvern og slekt følger tydeligvis slekters gang, da Kvalbein promoterte brannsikkerhet og delte ut elektriske telys.

- Jeg har hele tiden vært bevisst på at jeg har hatt brannmenn i familien. I byrådet er vi opptatt av at det skal være trygghet for de eldre, der hjemmetjenesten en gang i året går gjennom blant annet brannsikkerhet med brukerne, sier Kvalbein - og viser til enkle regler rundt tørrkoking, brannvarsleren og forsiktighet med levende lys.

Eldrebyråden forteller det i år dessuten vil være elektriske lys på plass i eget hjem.

- Jeg testet dem ut før forrige helg. Jeg og mannen min var litt usikker på hvordan det ville gå, men vi ble begeistret begge to. Vi skal ikke kose oss mindre, bare tryggere og smartere, sier Kvalbein.

Tidligere brannsjef gir gode råd

Blant de som fikk utlevert elektriske lys, var tidligere brannmester Hans Lie (86), som for anledningen hadde kledd seg i en skjorte fra tiden som yrkesaktiv.

- Det er ikke snakk om brann i mitt hjem. Jeg forebygger så godt jeg kan, sier 86-åringen, og gir gode råd:

- Ha et seks kilos pulverapparat tilgjengelig i hjemmet, ikke glem komfyren og ikke bruk vann når du slukker branner på som oppstår på kjøkkenet. Ved brann må man gjøre det man kan for å forhindre at oksygenet får tilgang til brennbart materiale. Behold roen!, lyder oppfordringen fra Lie.

LES OGSÅ: Borettslag øver ikke på brann

LES OGSÅ: Dette skjer oftere og koster mer

LES OGSÅ: Nå øker faren for pipebrann

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse