19-åringene Henryette og Maya dro til Uganda for å lære bort engelsk og data

Maya og Henryette bidrar i undervisningen. FOTO: PRIVAT

– De norske jentene er til stor inspirasjon, og bidrar til et skikkelig energikick ved skolen, sier grunnleggeren av Girls have a dream School i Uganda, Bitten Schei.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.11.2017 kl 10:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: For fire år siden startet Bitten Schei fra Notodden og Norge, Girls Have A Dream School, i Katadde i Uganda. Med en drøm om å forandre livene til fattige jenter i Uganda. Jenter som verken har utdannelse eller yrkeserfaring. Mange er analfabeter, og også helt uten engelskkunnskaper. 

Se bildet større

Det hele startet med en symaskin... FOTO: PRIVAT

– Dette er jenter som kanskje aldri har vært på skole, og aldri har fått sjansen til å jobbe med noe de selv vil, står det blant annet på hjemmesiden til skolen og organisasjonen.

– Vi startet med en symaskin! Dette er afrikanske jenter som er de fattigste av de fattige. Til nå har vi hatt rundt 100 jenter ved skolen, 25 prosent av de har klart å skape seg sin egen arbeidsplass. Vi gir de mulighet til å få et lite lån til feks en symaskin i vår Drømmebank. 25 prosent har fått seg en jobb. Dette handler om sosialt entreprenørskap, sier Schei, som har lokale Nalule Esther som partner og rektorvved skoleprosjektet. 

Se bildet større

Bitten Schei deler ut diplom ved skolen. FOTO: PRIVAT

Schei har selv jobbet med sosialt entreprenørskap i Uganda i 12 år, gjennom mothercourage.no, og som skolen også er en del av. 

Finansieringen av skolen er samlet inn gjennom diverse nettverk der Facebook står sentralt.

– Dette handler mye om nettverk, kompetanse og kapital, understreker Schei. 

Blant annet har skolen fått brukte PC'er fra ungdomsskolen til Scheis egne sønner i Heddal.

Det har også tidligere vært andre norske som har reist til Uganda og bidratt ved skolen. Schei oppfordrer flere til å komme. 

Se bildet større

FOTO: PRIVAT

– Henryette og Maya er til stor inspirasjon, og bidrar til et skikkelig energikick ved skolen, sier grunnleggeren av drømmeskolen i Uganda.  

De ugandiske jentene får blant opplæring i sying, strikking, frisøryrket, catering og dataopplæring. Men også engelsk og entreprenørskap.

Lærer bort engelsk og data

19-åringene Henryette Johanne Aaby-Setten fra Grefsen og Maya Severinsen Wettre fra Kjelsås, jobbet og sparte penger etter endt videregående skole ved Foss, og dro til Uganda for å hjelpe til ved skolen.

Se bildet større

Maya og Henryette (til høyre i svart) lærer bort engelsk og data til jenter og kvinner i Uganda. FOTO: PRIVAT

1. november satt de seg på flyet fra NOrge, og de skal være ved skolen ut måneden.

– Vi dro til Uganda for å lære jentene ved Girls have a dream school engelsk og data. Vi visste at skolen hadde noen pc-er, men at de ikke ble tatt til bruk. Vi dro også ned hit for å oppleve Uganda, forteller de lokale jentene fra Nordre Aker.

– Det ene bildet er fra da vi besøkte en gruppe med damer som alle har sin egen lille bedrift. De får muligheten til å ta opp ett mikrolån av den samme organisasjonen, Small is great. Dette gjør at de kan ekspandere bedriften og klare å brødfø egen familie, forteller jentene.

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse