1970: Pensjonist i 7 år – 2016: Pensjonist i 24 år

Grethe Ruud (72) fra Kjelsås og Bjørn Gilberg (74) fra Nordberg synes folkemøtet var et bra initiativ, og foreslo flere forbedringer for seniorerer i bydelen. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Men hva skal vi finne på i alle disse årene? Jo det er det mange viktige tanker og ideer om.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2016 kl 11:13

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER/GREFSEN: De «gamle» er ikke alltid gamle lenger. Grethe Ruud (72) og Bjørn Gilbert (74) er såkalte seniorer, men fortsatt fulle av fart, humør og engasjement. Trener på Sats/Elixia tre ganger i uka, og ser lyst på årene fremover.

– Ja vi må jo prøve å toppe statistikken, ler de spreke seniorene i folkemøtet om Alders- og demensvennlig bydel på Grefsen, torsdag.

Aktiv, trygg og bo hjemme

For vi lever lenger.

– Mens man i 1970 i gjennomsnitt var pensjonist i syv år, så er man pensjonist i 24 år i 2016, sa prosjektleder Heidi K. Nordal.

Som etter assisterende bydelsdirektør Preben Wingers velkommen, presenterte pilotprosjektet Alders- og demensvennlig bydel og by for de fremmøtte på ett av de to store folkemøtene om hvordan forberede en best mulig hverdag for seniorene i årene fremover.

Forrige folkemøte ble holdt på Ullevål på tirsdag.

Se bildet større

Mange på folkemøtet torsdag, i Menighetssenteret på Grefsen. Fra venstre Per Henry Kristiansen, bydelsutvalgsleder, assisterende bydelsdirektør Preben Winger, leder av Frivillighetssentralen Grefsen- og Kjelsås, Kjersti Vasli, prosjektleder for Alders- og demensvennlig bydel, Heidi Nordal, og Svein Børge Hoftun- HR sjef i Bydel Nordre Aker. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Aktiv og trygg, bo hjemme, boformer og tilbud

– Det er tre hovedsatsningsområder vi jobber mot. Mest mulig aktiv alderdom, eldre skal føle seg trygge, og i tillegg få bo lengst mulig i eget hjem, oppsummerte Nordal videre. Les mer om prosjektet her.

LES OGSÅ: Det er spøkelser i gangene i Riksarkivet

Skryt til Skjerven

Arne Westgaard, som selv er lege, fortalte også i folkemøtet om sin far, som er ukentlig bruker av demenstilbudet på Skjerven Gård i Maridalen.

– Brukerne er en del av gårdslivet på Skjerven, og er med i de forskjellige gjøremålene på gården Dette er et veldig godt tilbud til demente som fungerer, roste Westgård, før han og hans far underholdt med hvert sitt munnspill i møtet.

LES OGSÅ: Skjerven gård fikk i desember fbesøk av helseminister og landbruksminister da regjeringen lanserte sin Demensplan 2020

– Du blir hva du tenker

Se bildet større

Odd Grann, også med i prosjektet Alders- og demensvennlig bydel, fortalte også fra Tenketanken på Bogstad, og hvor fremmøte sirlig er nedfelt for hvert eneste møte. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Odd Grann fra det sentrale Eldrerådet i Oslo, understreket hvor viktig det er å holde seg så aktiv som man kan, også som pensjonist.

– Så klart de som trenger hjelp bør og skal få det, men vi er mange som fortsatt er oppegående både i hodet og kropp. Vi kan bidra til fellesskapet, blant annet gjennom frivillighet. Blir vi mange, så får vi også en sterk stemme inn i Rådhuset, oppfordret Grann.

Som trakk frem en annen, mye eldre kar:

– Jeg refererer Hippokrates; du blir hva du tenker. Tenker du at du skal klare noe, få til noe, bli med på noe, bidra til noe, ja så klarer du det. Bare prøv – det virker! Å gjøre ingenting i 20-30 år som pensjonist, det å være inaktiv, fører til isolasjon og ensomhet, og sannsyligis dårligere helse. Livsfarlig å synke ned i sofaen, advarte Grann.

LES OGSÅ: Snart ett år uten - les hvordan Alexander nå har det

Tenketanken

Han fortalte også om sine erfaringer fra Tenketanken på Bogstad, som han selv var med å dra igang for flere år siden.

– Vi er en gjeng på rundt 25 personer som møtes hver 14. dag. Noen har gått bort gjennom disse årene, men heldigvis har enkene fortsatt å komme. Der diskuterer vi hvordan vi har det og hvordan vi kan få det bedre, fortalte Grann, og oppfordret også Nordre Aker til å etablere det samme.

Se bildet større

Stort engasjement på folkemøtet om Alders- og demensvennlig bydel/by - på Grefsen Menighetssenter torsdag. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Forslag

Grethe Ruud og Bjørn Gilbert er nok allerede det Grann oppfordrer til, ganske så aktive. Men man kan alltids bidra mer, hvis man har mer energi. Alle de fremmøtte fikk utlevert spørreskjema: «Hvilke tre aldersvennlige tiltak mener du er viktig, og hva kan du selv bidra med?»

– Møtet er absolutt et fint tiltak og interessant prosjekt. Jeg vurderer også å ta oppfordringen om å melde meg som frivillig, sa Grethe.

– Bedre tilrettelegging for besøksvenner – en primærkontakt som eldre kan gjøre hyggelige og sosiale ting med, er ett av forslagene til Grethe.

Bjørn foreslo blant annet god nok oppfølging av pårørende.

– Hvis for eksempel den ene partneren blir syk, og ikke kommer seg ut, så er det viktig at den pårørende får tilbud om å gjøre noe hyggelig og aktivt sammen med andre, ifølge Bjørn, som også sitter i bydelsutvalget i Nordre Aker.

Og det haglet på med flere innspill i den åpne høringsrunden, blant annet forslag om transport til og fra eldresentrene, bedre tilrettelegging for parkering for funksjonshemmede og eldre i tilknytning til sentrene.

Kanskje studenter kan bidra med å gå på tur med eldre, som trenger følge på tur? Benker rundt Sognsvann?

Ta godt vare på de møteplassene som allerede er for eldre, hva skjer for eksempel med Kuben, i perioden når Kjelsåsveien 114-116 skal rives og bygges om til seniorleiligheter?

Og igjen; oppfordring fra salen i tillegg: Vær mest mulig aktiv selv, meld deg til frivillig tjeneste.

Myrerjordet

Se bildet større

Musikk i pausene - her ved gruppa Tri-OXLO. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Torbjørn Togstad i Øvre Grefsen Vel orienterte også om Myrerjordet, som er møteplass for både unge og eldre. Han fortalte at det nå jobbes for å få på plass utendørs trimapparater på jordet - som alle kan bruke og den planlagte bocciabanen.

LES OGSÅ: – Lærer du ikke noe - får du penga tilbake!

– Kick-start

– En oppsummering etter de to store folkemøtene, prosjektleder Heidi K. Nordal?

– Folkemøtene har gitt oss mange positive opplevelser med noen av «folka» – de eldre innbyggere i Bydel Nordre Aker. Vi har fått mange gode innspill på aldersvennlige tiltak og løsninger, ifølge Nordal.

Hun fortsetter:

– Samspillet mellom «folka» og bydelen er virkelig i gang. Mange av de fremmøtte ønsker å bidra inn i prosjektet på ulike måter. Bydel Nordre Aker vil starte «TenkeTank» som består av de eldre selv, og som Grann fortalte om under møtene.

Det vil bli invitert til oppfølgingsmøter allerede i slutten av februar og starten av mars for de som har meldt seg.

– Prosjekt alders- og demensvennlig bydel har virkelig fått en «kick start» på arbeidet med å involvere de eldre i bydelens utvikling som reelle samarbeidspartnere, sier en fornøyd Nordal.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse