ANNONSE
Annonse

21-åring dømt for å ha spredd intimbilder på Snapchat

Høyesterett har avsagt dom mot den 21 år gamle mannen som har spredd intimblder på nett, blant annet fra Snapchat. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO/NAB.NO

Politiet advarer mot miksen rusede ungdommer, sex og mobiltelefon. Nå er den første høyesterettsdommen om Snapchat og deling av intimbilder avsagt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2016 kl 19:40

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Forrige uke advarte politiførstebetjent Johan Benitez mot miksen av mobiltelefoner, ungdom som er overstadig berusede og sex. Som fort kan bli til bilder på mobiltelefoner fra fest.

Les saken her: Politiet: På tide med et ærlig språk om hva vi ser på ungdomsfestene

Høyesterett

9. november har politet selv offentliggjort en fersk Høyesterettsdom som stadfester Lagmannsrettens dom i bildesaken.

I juni ble en 21 år gammel mann dømt til 120 dagers ubetinget fengsel i Eidsivating lagmannsrett for blant annet dataheleri i den såkalte Snapchat-saken. Straffeutmålingen ble anket til Høyesterett av begge parter. Nå er dommen klar. Høyesterett opprettholder dommen fra lagmannsretten, skriver politet i en pressemelding.

– Vi er godt fornøyde med dommen. Vi synes straffenivået i seg selv sender et sterkt signal om at deling og nedlasting av intime bilder er alvorlig kriminalitet, sier statsadvokat Kirsti Guttormsen i pressemeldingen.

36.000 bilder på avveie

Mannen er dømt for å ha lastet ned og delt over 36 000 bilder som var publisert uten samtykke fra de som var avbildet. Bildene stammet fra Snapchat, men også andre kilder på Internett. Dommen er den første av sitt slag der heleriparagrafen (§317 – straffeloven av 1902) blir benyttet for nedlasting og deling av bilder som har vært publisert uten samtykke.

Høyesterett legger i dommen vekt på at det er en livslang krenkelse.

«Det er i seg selv en stor integritetskrenkelse at slike bilder kommer på avveier. Enda mer alvorlig blir det når man blir identifisert med navn og bosted. Bildene kan potensielt bli fanget opp av venner og kjente, familie og naboer og ikke minst av nåværende eller potensiell arbeidsgiver.»

Et sterkt signal. 

– Høyesterett sender med dommen et signal om at dagens lovverk verner dem som utsettes for den integritetskrenkelsen det er å få private bilder spredd på internett, sier Jostein Strømnes, politioverbetjent ved Seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos.   

Kripos har etterforsket saken mot 21-åringen siden høsten 2014.

– Både Kripos og resten av norsk politi har nå et bedre grunnlag for å kunne straffeforfølge flere som deler og laster ned andres intime bilder uten lov, sier Strømnes.  

Vi synes straffenivået i seg selv sender et sterkt signal om at deling og nedlasting av intime bilder er alvorlig kriminalitet

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse