260 behandlet etter omskjæring

260 jenter har de siste tre årene blitt behandlet på Ullevål universitetssykehus for problemer etter omskjæring.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.06.2007 kl 09:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Ullevål: Rundt 185 somaliske jenter har ifølge omskjærere NRK har snakket med, blitt omskåret i foreldrenes hjemland. På Ullevål har de i løpet av de siste tre årene behandlet 260 kvinner fra en rekke land som er utsatt for omskjæring. Somalia er overrepresentert med om lag 90 prosent av tilfellene. Jordmor Sara Kahsay ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI) ved sykehuset sier til NRK at omskjæring synes å bre seg, blant annet til Irak.

Samtidig påpeker Kahsay at det arbeidet for å hindre kjønnslemlestelse virker.

- Hvor mange hadde blitt utsatt for dette hvis vi ikke hadde satt fokus på det? 230-270 barn fødes i Norge hvert år av foreldre som pratiserer omskjæring, så det vi jobber med virker, det vet vi, sier Kahsay.

Ullevål sykehus har ifølge Aftenposten behandlet jenter helt ned i ti-elleveårsalderen. Men det er flest voksne kvinner som ber om hjelp. Mange har problemer fordi skjedeåpningen er sydd sammen.

- Alle anbefales kirurgisk bistand for å åpne skjeden, men vi har eksempler på pårørende som motsetter seg dette for barna. Det er normalt opp til pasienten å avgjøre om kirurgiske inngrep skal foretas, sier Kahsay til Aftenposten.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse