40-millioners julegave til Linderudkollen!

KIEs Asbjørn Hjertén kan fortelle om de store planene for Linderudkollen Skiidrettsanlegg.

Årets julegave kommer fra Kultur- og Idrettsetaten, som vil bruke rundt 40 millioner kroner på Linderudkollen Idrettsanlegg.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Nå skal hoppbakkene i Linderudkollen oppgraderes. Idylliske Linderudkollen – fra den gangen det fantes snø. Markastuen til høyre i bildet.

Grefsenåsen: I løpet av noen få år ønsker Kultur- og Idrettsetaten (KIE) å bruke rundt 40 millioner kroner på Linderudkollen i Grefsenåsen. I dag har anlegget fem hoppbakker – på K-10, K-20 ,K-40, K-50 og K-70 (K = kristisk punkt). Nå skal bakkene oppgraderes. Men også langrennsentusiastene kan glede seg.

- KIE ønsker at Linderudkollen blir et moderne skiidrettsanlegg, hvor blant annet også den største nåværende hoppbakken på K-70 får "helårs-status". I tillegg satser etaten på en oppgradering av eksisterende kunstsnøanlegg. Det betyr mulighet for en kunstsnø-langrennsløype i området, fra halvannen til fire kilometer lang. Men det betinger selvsagt kaldere vintre fremover enn vi har nå, sier førstekonsulent Asbjørn Hjertén i KIE.

Vann til kunstsnøproduksjonen skal tas fra Svartputten.

Beste alternativ

En plassering av et kunstsnøanlegg med tilhørende løyper i Lillomarka har lenge vært heftig debattert i nærmiljøet, blant annet av Kjelsås Langrennsgruppe, Naturvernforbundet og nærmeste naboer til Lillomarka - Solemskogbeboerne. Men nå tror KIE at satsingen på Linderudkollen blir en tilfredsstillende løsning for de fleste.

- Her er det hoppbakker med allerede eksisterende kunstsnøanlegg, mange parkeringsplasser, samt flotte Linderudkollen Markastue. En fornuftig lokalisering med et godt utgangspunkt, sier Hjertén.

En kunstsnøløype vil ta utgangspunkt fra kollen, tar av til Lilloseter, mot Solemskogsvingen og deretter mot baksiden av hoppstillasene.

- Skogsbilveiene vil ikke bli brukt til kunstsnøløyper, sier Hjertén.

K-70 prioriteres

Det er ikke småtteri KIE ser for seg i fremtidens Linderudkollen Idrettsanlegg. Men hoppbakken skal prioriteres.

- Vi håper at hele prosjektet er på plass i løpet av en fem-års periode. Men det som haster mest er å oppgradere K-70-bakken til helårsstatus. Det betyr at nedslagsfeltet må bygges om – med blant annet plast. I tillegg må vannforsyningsanlegget oppjusteres, slik at det blir vann i "løypa" ned mot hoppkanten og unnarenn. Ellers blir friksjonen for stor, sier Hjertén.

Søke hvert år

Selve arbeidet med graving og plastlegging i K-70 bakken tar noen måneder.

- Og det koster. I overkant av åtte millioner kroner regner vi med at underbakke-prosjektet krever. Midler må søkes fra bystyrebudsjettet hvert år – fra posten "Rehabilitering av Idrett og Nærmiljø-anlegg", sier Hjertén.

For 2007 har bystyret vedtatt at nevnte post skal være hele 22,5 millioner kroner. Men pengene skal fordeles på flere prosjekter.

Stolheis og varmestue

I tillegg til oppgradering av hoppbakkene og kunstsnøløype, ønsker også KIE seg en én-seters stolheis for bakkene, ny varmestue, og gjerne enda flere parkeringsplasser.

- Nå ser vi mot VM i 2011. Rekruttering er viktig. Ved at Linderudkollen blir oppgradert til en K-70 helårsbakke, kan den fungere som en fin rekruttering til VM i 2011 i Midtstubakken – som skal bli hele K-90. Vi satser på mange flotte resultater også fra Oslo-hopperne fremover, sier Hjérten.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse