Datadiva hylles på Teknisk Museum: 50 år i dag!

Emma ble fraktet til Bergen fra IBMs europeiske hovedkontor i Paris. Her blir hun losset på Flesland flyplass under overvåking av innkjøpskomiteen.

Det er bare 50 år siden den første datamaskinen, "Emma", ankom Norge.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2008 kl 09:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: I 1958 kom den første datamaskinen til Norge med fly fra Paris. Dataen, som fikk kjælenavnet "Emma", ble nærmest en superkjendis. I dag feires hennes 50 årsdag på Teknisk Museum.

Stor beundring

Emma skulle utføre store oppgaver som skatteberegning, lønninger og regnskaper.

Norges første datamaskin ble installert på Geofysisk institutt i slutten av april 1958, og offisielt satt i gang den 9. Mai. Etter en tids prøvekjøring ble pressen invitert til demonstrasjon i slutten av mai 1958, og begeistringen og beundringen var stor.

Bergens Arbeiderblad meldte at ”Emma står i dag rede til å påta seg nær sagt de rent mirakuløse regneoperasjoner med hastigheter som måles i brøkdeler av millisekunder” (BA 28. mai 1958).

50 000 ganger raskere

Dette til tross for at datamaskinen er 50 000 ganger raskere i dag.

Emma var dessuten adskillig mer plasskrevende, og kostet over 4 millioner kroner i året i drifts- og leiekostander, målt i dagens pengeverdi.

Pensjonert i 1969

Emma arbeidet hardt i fem-seks år og gikk også med overskudd økonomisk. I fem år til fikk hun mer sporadisk vise sine gamle kunster, men var da for lengst forbikjørt av yngre og sprekere modeller.

I 1969 ble hun pensjonert, men fikk beholde sin plass i rampelyset som en av flere divaer i Norsk Teknisk Museums datautstilling. Der står hun fortsatt, og vil bli hyllet på 50-årsdagen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse