ANNONSE
Annonse

Stappfulle skoler

6-åringer fra Disen flyttes til Refstad skole

FORELDRENE: Disenforeldrene kjemper nå for å få barna inn skole i bydelen, fortrinnsvis Disen som barna naturlig sogner til, fra venstre: Karen Hauge, Lise Marie Pettersen, Hilde Bagge, Marit Sørheim, Unni Skjønnhaug og Sverre Haugen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Stappfulle skoler gjør at Utdanningsetaten justerer på skolegrensene fra år til år. – Vi ble helt satt ut, sier disenforeldrene om beskjeden om at skolestarten for seksåringene er flyttet til Refstad.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 27.04.2015 kl 14:41

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

DISEN: Nordre Aker Budstikke har opp gjennom årene skrevet om flere tilfeller av veldig fortvilte foreldre og sønderknuste barn, som ikke får begynne på den skolen de naturlig sogner til, og kanskje hvor naboungene går, og kanskje også søsken.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Kjelsåsbarn til Grefsen, grefsenbarn til Kjelsås, disenbarn til Grefsen, Årvoll eller Sinsen. Dog, skolevei til sistnevnte ble faktisk ansett som for farlig, og forslaget droppet for noen år tilbake.

Refstad

Nå er enda en ny løsning på etatsbordet. Seksåringer i Fagerliveien og Muselunden skal sendes til Refstad – i bydel Bjerke. Seksåringer med familier, som frem til for rundt en uke siden var sikre på at det ble Disen, kanskje eventuelt Grefsen.

For få dager siden mottok seks familier brev fra rektor ved Disen skole med beskjed om at deres barn er henvist til Refstad skole i bydel Bjerke.

– Forklaringen er kapasitetsmangel og at «Det viser seg at situasjonen har endret seg i hvor skolestartere har tilhørighet slik at vi må varsle om en henvisning til Refstad skole», sto det blant annet, forteller talskvinne for de seks familiene dette gjelder, Marit Sørheim.

LES OGSÅ: Russen slåss, støyer og forsøpler mer en før

Grefsen

– Da vi i desember 2014 var med barna til innskriving på Disen skole ble vi fortalt at det var flere skolestartere i inntaksområdet enn det skolen hadde plasser til. Beskjeden den gang var at dette ville bli løst ved å henvise noen av elevene til Grefsen skole, fortrinnsvis de av elevene som bor nærmest Grefsen skole, sier Sørheim.

At Refstad kunne være et alternativ ble ifølge foreldrene aldri nevnt.

– Ingen av oss har da heller tenkt på Refstad som en aktuell skole for våre barn. Det er det flere grunner til. Vi bor på Disen, flere av barna har søsken på Disen. Småsøsken som skal begynne på Disen, og hele nabolaget og vår omgangskrets går på Disen, sier familiene.

Gjennom barselgrupper, barnehager og fritidsaktiviteter har barna etablert sosiale nettverk.

– Det er jo til barnas beste å opprettholde og videreutvikle gjennom barnas oppvekst. Vi mener det vil være en stor belastning for barna og oss som foreldre om de må begynne på en skole i en annen bydel utenfor vårt og barnas etablerte nærmiljø. Både de praktiske og sosiale konsekvensene er svært uheldige slik vi ser det, sier foreldrene avisen møter ved Disen skole.

LES OGSÅ: Tidligere polititopp: Jeg skulle få kjørt meg langt forbi min daglige tålegrense

Opplæringsloven

Det vises også til Opplæringsloven § 8-1, der det står at barn i grunnskolen har rett til å gå «(...) på den skolen som ligger nærmest eller ved den skolen i nærmiljøet som de sogner til. Kommunen er ved skoletildeling pålagt å legge stor vekt på hva som er det beste for barna.»

Skoleveien fra Disen til Refstad blir eventuelt under Trondheimsveien i undergang, og opp ved Aker Sykehus. En undergang familiene opplever som lang og med lite innsyn. Derfra er det videre oppover langs Trondheimsveien.

LES OGSÅ: Sikkerheten skjerpes: Brøt opp ståldør til Oslos drikkevannshus

Trygg skolevei?

– En av de tyngst trafikkerte innfartsårene til Oslo sentrum. På Disen-siden av tunnelen blir det eventuelt å gå langs helårs åpen gang gang- og sykkelvei, som er meget trafikkert av syklister i høy hastighet, og en del av den veien som ble avvist som skolevei til Sinsen for noen år tilbake. Forslaget vi er forelagt i brevet fra rektor ved Disen skole tilfredsstiller på ingen måte kravene til en trygg skolevei, sier foreldrene.

Tidligere i år – i forbindelse med en annen skolegrensesak – uttalte Utdanningsetaten at etaten ikke ønsket å overføre området øst for Grefsenveien til Grefsen skole «siden elevene da må krysse den sterkt trafikkerte Grefsenveien.»

De er også oppgitt over den noe merkelige saksgangen. Fra skolen ble det i brev fra november i fjor, opplyst at overtallige elever måtte begynne på Grefsen høsten 2015. Det ble også i samme brev opplyst at de barna dette kom til å gjelde, skulle få forhåndsvarsel om dette før påske.

Saksgangen

– Vi har ikke fått varsel om noe som helst, før brevet datert 14. april kom i postkassen. Et brev uten noen informasjon om eventuelle tilbakemeldinger til skolen, heller ingen informasjon om når endelig skoletildeling skal fattes, ifølge foreldrene.

De mener det hele virker lite gjennomtenkt.

– Og en lite langsiktig nødløsning, der eneste vurdering bak valg av Refstad skole må være at det ikke er så langt dit, og at det er den eneste skolen man har funnet som ikke er full, sier foreldrene, og viser igjen til Opplæringsloven.

Blant annet at det må legges vekt på flere forhold når det vurderes hvilken skole som er elevens nærskole: Geografi, topografi og farlig skolevei. Og subjektive forhold, eksempelvis hvilken skole søsken går på og særlige behov hos eleven.

– Helt uakseptabelt

– Vi ble helt satt ut da vi fikk brevet fra rektor. Det er helt uakseptabelt å sende våre barn til en annen bydel for å gå på skole. Disen skole har store utearealer sammenlignet med andre skoler. Det er fullt mulig å sette opp en paviljong her, uten at det vil få drastiske konsekvenser for barnas uteareal, mener foreldrene.

De har også sendt klage på forhåndsvarselet til både rektor ved Disen skole og Utdanningsetaten. Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med etaten, ved områdedirektør Petter Hagen. Han kjenner til saken, men har ingen kommentar nå til henvendelsen. Han viser til skolen som skal svare foreldrene på klagen på forhåndsvarselet om at barna er henvist til Refstad.

Rektor Kari Linna Røst mener alt er varslet etter gjeldende prosedyre. Hun ønsker ikke å kommentere saken, men viser til at skolen i samarbeid med Utdanningseaten skal gjøre et vedtak i saken onsdag denne uken.

Støtte fra bydelen

Familiene får også støtte fra bydelspolitikerne.

Arbeidsutvalget i bydel Nordre Aker ber Utdanningsetaten og Disen skole revurdere dette vedtaket og at man ser på bedre løsninger. Saken viser også viktigheten av raskt å sikre en permanent utvidelse av kapasiteten i Grefsen-/Kjelsås-/Disen-området, står det i vedtaket.

Vedrørende eventuelle ledige skoleplasser ved Grefsen barneskole, som foreldrene viser til, svarer rektor Anton Rygg følgende:

– Dette må bygge på en misforståelse. Vi har aldri hatt ledige skoleplasser for neste år. I oversikten publisert i januar står Grefsen oppført med 118 elever – altså fem mer enn vi har kapasitet til. Til innskrivingen i desember var dette redusert til 113, som altså er identisk med vår kapasitet. Da er alle elevene i vårt inntaksområdet – også den nye delen fra tidligere Kjelsås' inntaksområde – tatt med, sier han.

Kjemper ennå

Nordre Aker Budstikke har også tidligere skrevet om Kjelsåsfamilier som har klaget på at deres barn blir sendt til Grefsen. Så vidt avisen kjenner til, fortsetter flere av disse familiene å kjempe for at barna deres kan begynne på Kjelsås skole noen få hundre meter unna, nå til høsten. Fremfor på Grefsen skole, som de mener gir en mye lenger skolevei.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.