ANNONSE
Annonse

Sikkerhet i bil:

- 75 prosent tryggere

SIKKER: Toyota IQ er beviset på at knøttliten bil også kan være svært kollisjonssikker.

En svensk test viser at man er tryggere i en liten, ny bil enn i en stor og gammel en.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2009 kl 10:55

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Stor, gammel bil kan gi falsk trygghet, viser en undersøkelse som det svenske forsikringsselskapet Folksam har gjennomført. Selskapets statistikk viser at dødsrisikoen ved en kollisjon er 75 prosent mindre i biler fra 2003 og fremover, enn i biler fra tidlig 80-tall.

Folksam har testet kollisjonssikkerheten i høy fart mellom en Volvo 940 og en Toyota Yaris - to svært vanlige biler i Sverige, ifølge Expressen.se. Begge bilene smadres, men karosseriet på Yaris-en trykkes sammen og vris på en slik måte at personene i bilen skjermes. Det engelske bilprogrammet Fifth Gear har tidligere gjort en liknende test med tilsvarende resultat.

– Testresultatet viser at sikkerhetsutviklingen på småbiler har vært enorm de seneste årene. Man er minst like sikker i en moderne småbil som i en stor og gammel bil, sier Anders Kullgren, sjef for trafikksikkerhetsforsikring i Folksam, ifølge Expressen.se.

- Mangler den gamle bilen kollisjonspute er man sågar betydelige sikrere i en moderne småbil, hevder Kullgren.

Her kan du se kollisjonstesten

Norge har enn av de eldste bilparkene i Europa. I gjennomsnitt er de norske personbilene 10,2 år gamle. Hver fjerde bil er over 16 år gammel, mens ni prosent av bilene er over 20 år gamle.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse