Sikkerhet i bil: - 75 prosent tryggere

- 75 prosent tryggere

SIKKER: Toyota IQ er beviset på at knøttliten bil også kan være svært kollisjonssikker.

En svensk test viser at man er tryggere i en liten, ny bil enn i en stor og gammel en.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.03.2009 kl 10:55

Se bildet større

SMADRET: Sikkerheten i små biler er blitt betydelig bedre de seneste årene. Toyota Yaris (bildet) har fem stjerner i Euroncap.

Stor, gammel bil kan gi falsk trygghet, viser en undersøkelse som det svenske forsikringsselskapet Folksam har gjennomført. Selskapets statistikk viser at dødsrisikoen ved en kollisjon er 75 prosent mindre i biler fra 2003 og fremover, enn i biler fra tidlig 80-tall.

Folksam har testet kollisjonssikkerheten i høy fart mellom en Volvo 940 og en Toyota Yaris - to svært vanlige biler i Sverige, ifølge Expressen.se. Begge bilene smadres, men karosseriet på Yaris-en trykkes sammen og vris på en slik måte at personene i bilen skjermes. Det engelske bilprogrammet Fifth Gear har tidligere gjort en liknende test med tilsvarende resultat.

– Testresultatet viser at sikkerhetsutviklingen på småbiler har vært enorm de seneste årene. Man er minst like sikker i en moderne småbil som i en stor og gammel bil, sier Anders Kullgren, sjef for trafikksikkerhetsforsikring i Folksam, ifølge Expressen.se.

- Mangler den gamle bilen kollisjonspute er man sågar betydelige sikrere i en moderne småbil, hevder Kullgren.

Her kan du se kollisjonstesten

Norge har enn av de eldste bilparkene i Europa. I gjennomsnitt er de norske personbilene 10,2 år gamle. Hver fjerde bil er over 16 år gammel, mens ni prosent av bilene er over 20 år gamle.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse