Kjørte karrieren i grøfta:

80-tallshelt slår tilbake

80-tallshelt slår tilbake

FIGHTER: På 1990-tallet mislyktes Mickey Rourke både som skuespiller og i karrieren som profesjonell bokser. Nå gjør han ironisk nok suksess som falmende wrestlingstjerne i "The Wrestler".

Mickey Rourke er tilbake med i en filmrolle som minner mye om hans eget liv.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2009 kl 10:05

Det finnes nok at dem som vil huske Mickey Rourkes tidligere karriere med beundring. Roller som The Motorcycle Boy i "Rumble Fish", den råtøffe, polske politietterforskeren Stanley White i "Year of the Dragon", den angrende IRA-drapsmann Martin Fallon i "Messe for en morder" og ikke minst som den forfyllede forfatteren Henry Chinaski i "Barfly" har gjort inntrykk på mange.

Rourke var høyt på stjernehimmelen helt til han trynet solid i sin egen berømmelse i filmflausen "Wild Orchid", hvor han spilte mot kvinnen som skulle bli hans kone i noen år, Carré Otis

– Jeg tror det var en stor del av meg som ikke ville gjøre denne rollen. Randy lever i en tilstand av skam og nedverdigelse. En gang hadde han et navn, nå er han et null. Han har ikke en gang råd til bensin.

– Jeg har vært der selv, sa Mickey Rourke til ScreenCrave om rollen mange omtaler som hans comeback: Den aldrende wrestlinghelten Randy "The Ram" Robinson.

Parallellene til hans eget liv er mange.

– Filmen handler om en bryter som var stor på 1980-tallet, akkurat slik Mickey Rourke var stor som skuespiller i samme periode, forteller leder for Cinemateket, Jan Langlo.

I "The Wrestler" beskriver hovedpersonen seg selv som "et stykke kjøtt ingen trenger lenger".

– I likhet med karakteren i filmen, opplevde også Rourke å miste det meste: Karriere, anerkjennelse, venner og materielle goder.

Mørk og mystisk

Rourkes virkelig store gjennombrudd kom med rollen som The Motorcycle Boy i Francis Ford Coppolas "Rumble Fish" (1983).

– I min ungdom var jeg en stor fan av Mickey Rourke. Med sin mørke og mystiske fremtoning stakk han seg ut i den store mengden av glatte menn i pastellfarger. The Motorcycle Boy var den beste karakteren av dem alle, forteller Langlo, som i tiden fremover vil vise høydepunkter fra Rourkes karriere på Cinemateket.

Med rollen som Harley Davidson i "Harley Davidson and the Marlboro Man" i 1991 tok beundringen slutt.

– Den filmen ble et vendepunkt. Jeg og kameratene mine ble stående måpende på sidelinja og se hvordan Rourke spilte i den ene drittfilmen etter den andre. Rourke tok en del feil rollevalg, og bestemte seg dessuten en periode for å satse mer på boksing enn på filmkarrieren.

– I tillegg var han en vanskelig og krevende person å jobbe med, oppgir Langlo som forklaring på hvorfor Rourkes karriere gikk nedover på 1990-tallet.

Nytt karrieresteg

"The Wrestler" er ikke Rourkes første steg mot ny anerkjennelse. De siste årene har han blant annet spilt i "Once Upon a Time in Mexico" og "Sin City"

– Sin City åpnet døren på gløtt, og så slo denne filmen døra ned, sa han selv til MoviesOnline.

– Jeg er veldig heldig som har fått en ny sjanse, fordi jeg oppførte meg virkelig ille i femten år. Og jeg angrer. Jeg hadde bare ikke verktøyene til å forandre meg den gangen, forklarte han, og legger til at han har fått mye hjelp til å komme inn på rett spor i livet.

En fantastisk skuespiller

Fremover vil Mickey Rourke blant annet bli å se i "The Informers", "13" og "Sin City 2".

– Om comebacket bare blir et blaff eller en varig trend, avhenger av at han gjør riktige framover. Med "The Wrestler" har han i hvert fall vist at han fortsatt er en fantastisk skuespiller. Innsatsen hans er rett og slett rørende, sier Langlo.

Selv om Rourke har sagt at det var tøft å spille en parallell til sitt eget mislykkede liv, fortalte han til MoviesOnline at det tøffeste med rollen var av en helt annen art.

– Det vanskeligste var å bli fysisk tilnærmet lik disse wrestlerne, for de er enorme. Det krevde mye arbeid. Jeg følte det som jeg gjorde unna tre filmer på treningssenteret.

Annonse
Se bildet større

MERKET: År med boksing og plastisk kirurgi har satt sine spor i ansiktet til mannen som på 1980-tallet fikk status som sexsymbol.

Se bildet større

PARALLELL: Likheten mellom Randy Robinsons liv og Mickey Rourkes er mange. Rus er et felles innslag.

Se bildet større

LEVEBRØD: I "The Wrestler" må "The Ram" ta en drittjobb for å tjene til livets opphold, en ydmykelse Mickey Rourke sier han kjenner seg godt igjen i.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!